Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op terwijl Ajax ondanks afwezigen ook Augsburg aan zegekar bindt

Ajax heeft ook het minst verheffende potje van de voorbereiding in winst omgezet. Ondanks de afwezigheid van enkele internationals werd er met 1-0 gewonnen van FC Augsburg. Zakaria Labyad was trefzeker vanaf de penaltystip. Het leuke is dat er door de afwezigen andere dingen werden verwacht van de aanwezigen en dat maakte het toch nog interessant.

05 september 2020 - 15:56
dingenaugsburgcar
Rensch lijkt weer zo'n talent dat uit goed Ajaxhout is gesneden. © Pro Shots

Rensch krijgt een kans
Er zijn iedere voorbereiding spelers die opvallen en Devyne Rensch is de grootste verrassing van allemaal. De pas zeventien jaar oude verdediger werd centraal achterin gekoppeld aan Lisandro Martínez en hield zich uitstekend staande. Dat is niet per se gemakkelijk tegen spitsen van het kaliber-Alfred Finnbogason, die we nog kennen van zijn tijd in de eredivisie.

Het tijdperk-Finnbogason is echter allang voorbij, terwijl dat van Rensch zich wellicht aandient. We weten hoe snel het kan gaan, in het bijzonder bij Ajax en voorlopig voldoet Rensch – die kan bogen op tweebenigheid – meer dan ooit aan het welbekende mantra 'wat goed is, komt snel'.

Snel is Rensch zeker, want hij liet na een uurtje spelen zien een goede sprint in de benen te hebben, waarmee dreigend doelgevaar werd voorkomen. Het vertelde veel over de snelle ontwikkeling die het product uit de eigen jeugd doormaakt, want het leek wel 'normaal' te voelen.

Veel afwezigen
Het is nogal oneerbiedig om te spreken over een B-ploeg, maar ergens was deze ploeg dat natuurlijk wel. We kunnen maar moeilijk ontkennen dat er met Gravenberch, Promes, Schuurs en Tadic geen kwartet (potentiële) basisspelers 'dienst' hebben bij de nationale elftallen waarvoor ze zijn opgeroepen.

Het werd daardoor een beetje schuiven en tegen Augsburg misschien zelfs wel een beetje zoeken, maar het is buitengewoon interessant om spelers op die manier uit hun comfortzone te halen. Daar kun je iets van leren, zeker als je het misschien net aan gewend bent om tussen de toppers mee te draaien en nu ineens zelf de kar moet trekken.

Je ziet altijd dat er dan andere spelers opstaan. Het was wat dat betreft waardevol om te zien dat Antony ook zonder bal vrij actief was. Het is iets kleins, maar het kan iets zeggen over een groter plaatje. Ook bleek misschien wel weer eens te meer dat de creatieve impulsen niet van Edson Álvarez moeten komen. Martínez was van achteruit drukker met fraaie ballen voorwaarts dan de Mexicaan.

Oh ja, wat zou het zeggen dat Carel Eiting ondanks al die absente teamgenoten slechts een kwartiertje mocht invallen? Wie weet is een (tijdelijk) vertrek aanstaande.

Kudus heeft het lastig
Mohammed Kudus maakt deze voorbereiding indruk en we denken allemaal een nieuwe ruwe diamant te hebben gespot, maar de Ghanees moet het nog wel eventjes waar zien te maken. Dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan en laten we eerlijk zijn: Augsburg-thuis was een wat minder optreden van Kudus.

Zoals gezegd: dat hoeft helemaal niet erg te zijn en een leercurve kent zijn grillen. Erik ten Hag had al snel in de gaten dat Kudus het moeilijk had met de volop druk zettende spelers van Augsburg en coachte zijn middenvelder waar nodig. Helaas liet met zijn balvastheid juist het sterke punt van Kudus hem enigszins in de steek.

Na een kwartiertje leek Kudus er een beetje doorheen te komen en zagen we de eerste dribbels die we hem zo graag willen zien maken, maar vervolgens kakte het weer iets in. Geen probleem. Soms leer je meer van een tegenvallend potje dan van een optreden van wereldklasse.

Mazraoui boven Dest?
Aangezien er slechts binnen Europa interlands worden gespeeld, kwamen Noussair Mazraoui en Sergiño Dest gewoon binnen de lijnen op De Toekomst. Even terzijde: De Duitse omschrijving van het jeugdcomplex is 'Nachwuchsleistungszentrum' en dat moet je maar eventjes hardop en vol agressiviteit uitspreken!

Over agressiviteit gesproken... Mazraoui bevestigde nog maar eens dat er een heel andere Mazraoui zichtbaar is dan vorig seizoen toen hij maar bleef kwakkelen met zijn fitheid. Het is interessant dat Mazraoui de voorkeur kreeg boven Dest, want op de meeste 'belangrijke' momenten opteerde de trainer voor de Marokkaans international.

Als wij nu ons geld moeten inzetten op de eerste keuze voor rechtsback, gokken wij op Mazraoui. Of we gelijk hebben, blijkt volgende week als Ajax de eredivisie opent met een uitwedstrijd tegen Sparta. Dat hadden we enkele maanden geleden ook niet direct gedacht, toen Dest nog aan de grootste clubs van Europa werd gelinkt. Dat wordt hij nog steeds zo nu en dan, maar 'terugveroveren' van zijn basisplaats lijkt nu toch echt prioriteit te moeten genieten.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >