Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl Ajax zonder moeite voorbij RKC dartelt!

Ajax heeft een wedstrijd gewonnen die eigenlijk helemaal geen wedstrijd was. Maar goed, ook die potjes leveren drie punten op. De koppositie was helaas nog net iets te hoog gegrepen. De Ajacieden waren met 3-0 te sterk voor RKC Waalwijk, dat een zwaar seizoen tegemoet lijkt te gaan. Waar ligt de lat van Ajax?

20 september 2020 - 18:41
Ajarkc2021verslagcar
Als Ajax echt had gewild, was RKC zelfs overdonderd. © Pro Shots

Welkom bij de nummer één van Nederland
Wel nummer één, maar geen kampioen en dus ook geen schaal. Dusan Tadic is er nog altijd woest over dat de KNVB met een oplossing uit de categorie poldermodel kwam na het voortijdig moeten beëindigen van seizoen 2019/2020. Poldermodel? Daar doen ze in Servië niet aan. Op de tribunes evenmin.

Zo kon het gebeuren dat er boven de letters A-J-A-X, ter hoogte van de middenlijn, een spandoek was vastgeknoopt met een duidelijke boodschap. Welkom bij de nummer één van Nederland. We hebben geen idee hoe dit spandoek in Alkmaar is ontvangen, maar die hebben momenteel al meer verliespunten dan Ajax dus misschien is het een goed idee om zwijgen eens te verkiezen boven spreken.

Het verhaal achter het spandoek had compleet gemaakt kunnen worden door negentig minuten later ook feitelijk bovenaan te staan, maar helaas. De overwinning op RKC was niet ruim genoeg om na twee speelronden bovenaan te staan in de eredivisie. Jammer voor nu, maar goed. Het seizoen is nog lang.

VAR zit Ajax opnieuw 'dwars'
Het is en blijft aanmodderen met de VAR. Niet puur met de VAR trouwens, maar wel met de mensen die in de huid mogen kruipen van de VAR. En dan moet je ook nog Bas Nijhuis gaan corrigeren. We houden er niet zo van om de scheidsrechter uit te lichten, maar Nijhuis doet zelf niet anders dus kunnen wij er ook best wat woorden aan richten.

De scheidsrechter zorgde voor gefronste wenkbrauwen in de Johan Cruijff Arena door eerst een doelpunt van Zakaria Labyad af te keuren. Waarom? Omdat de enthousiaste en aanwezige Lisandro Martínez een tackle uitvoerde waar op het eerste en ook tweede oog niets mis mee leek te zijn. Alsof dit nog niet onbegrijpelijk genoeg was, kreeg Ajax even later ook geen penalty. Ja, Melle Meulensteen probeerde zijn armen langs het lichaam te houden. Maar hij zette wel net dat stapje extra om zich breed genoeg te kunnen maken en de bal raakte zijn elleboog.

Niet dat dit voor het wedstrijdverloop iets uitmaakte, maar waarom kreeg Nico Tagliafico vorige week na een nog ongelukkigere handsbal een rode kaart (plus schorsing) en gebeurde er nu niets. Nogmaals, het gaat niet om de wel of niet gegeven strafschop, het gaat om volgende week. Want dan kan precies hetzelfde spelmoment een rode kaart opleveren. En vergeet niet, de uitleg van de KNVB was duidelijk: hands is hands en er zijn vrijwel geen excuses meer. Maar nu blijkbaar wel...

De regels voor doorgebroken spelers worden een stukkie consequenter toegepast, vraag maar aan de weggestuurde Luuk Wouters.

Kudus verovert harten
Er zijn niet veel spelers die het in zich hebben om zelfs supporters of tv-kijkers op het verkeerde been te zetten, maar Ajax heeft er eentje in huis gehaald. Mohammed Kudus is de naam. Kudus kreeg de kans bij afwezigheid van Ryan Gravenberch. Over de reden hiervan wordt een beetje vaagjes gedaan, maar goed. Gelukkig is er Kudus. En Kudus kennen de meeste Ajacieden nog niet zo goed.

De eerste kennismaking tijdens de voorbereiding smaakte al naar meer en we beginnen fan te worden. De Ghanees kan toveren met de bal, draagt met tackles en dribbels zowel verdedigend als aanvallend zijn steentje bij en heeft alles in huis om een zeer complete voetballer te worden. Een technisch hoogstandje werd gevolgd door een gevoelig balletje dat de opmaat vormde voor de 2-0 en ook fysiek is hij prima in orde.

Vraag dat maar aan Edson Álvarez, die eventjes moet bijkomen nadat Kudus bij het groepsjuichen op zijn rug was gesprongen!

Luchtmacht aan grond genageld
Aan de twee gevaarlijkste momenten van RKC in de eerste helft ging een lange, hoge bal vooraf. Het is gevaarlijk om op basis van twee gebeurtenissen een trend te constateren, maar de Ajacieden verdedigden wel erg apathisch. Waarom? Dat vragen wij ons ook af. Het leek beide keren de man van Edson Álvarez die ontsnapte, al had de Mexicaan zijn voetenwerk redelijk onder controle en maakte hij over de grond een redelijke indruk. Redelijk, niet meer dan dit. En mag het, tegen RKC?

Maar goed, aan het verdedigen van lange ballen mag op de trainingen wat extra aandacht worden besteed. Het was namelijk niet alleen Álvarez die stond toe te kijken. Medespelers kunnen beter een voorbeeld nemen aan Martínez, die tot op de doellijn blijft verdedigen en net als vorig jaar tegen Sparta op die manier een tegentreffer voorkwam.

Is Promes de juiste man als nummer tien?
Het vertrek van Donny van de Beek wordt door Ajax redelijk geluidloos en intern opgevangen. Quincy Promes vinden we terug op de nummer tien-positie. Niet helemaal de positie die Donny invulde, maar er zijn geen twee spelers hetzelfde. Alleen, het komt er nog niet helemaal uit met Promes...

We weten dat Promes bij Go Ahead Eagles (onder Erik ten Hag) en als topscorer van Spartak Moskou op die positie veel succes kende, maar er is een reden dat het vaak specifiek gaat over het Ajaxspelletje en niet over de spelsystemen van Kowet en Spartak. Promes lijkt een beetje opgesloten te zitten, als een vogeltje in een te kleine kooi.

Is het niet beter om Quincy weer ouderwets langs de zijlijn te zien opstomen of naar binnen te zien trekken, zoals vorig seizoen tijdens de beste periode van Ajax?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >