Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax mag ook in Champions League vijf keer wisselen in een wedstrijd

Het kon haast niet uitblijven en de Uefa heeft het nu dan ook aangekondigd: clubs die deelnemen aan een Europees toernooi, krijgen ook de gelegenheid om vijf wissels door te voeren. In principe geldt die maatregel alleen voor komend seizoen en is er dus sprake van een tijdelijke ingreep.

24 september 2020 - 16:46
Vijfkeerwisseleneucar
Wie weet biedt extra wisselen nieuwe kansen in Europa. © Pro Shots

De regel van vijf keer wisselen kennen we al vanuit de eredivisie en omdat seizoen 2019/2020 definitief werd gekortwiekt, maakten we er in Nederland iets later kennis mee. Het is in Europa ook komend seizoen toegestaan om extra mutaties toe te passen.

Het verruimen van de wissels geldt voor zowel de Champions League als de Europa League en dus hoeft AZ zich niet achtergesteld te voelen ten opzichte van Ajax. Er is voor verruiming gekozen omdat de kalender tijdens 2020/2021 overvol is. Er moeten in kortere tijd evenveel wedstrijden worden afgewerkt.

Grappig genoeg is de vierde en vijfde wissel in zo'n beetje alle (internationale) competities ingevoerd, behalve in de toch al veeleisende Premier League. Het voorstel is twee keer op de agenda gezet... en twee keer weggestemd. Met name de 'mindere' clubs boden weerstand.

Overigens betekent het bieden van vijf wisselopties voor Erik ten Hag niet dat hij keer op keer zijn halve elftal vervangt. Sterker nog, hij vindt het zeker in de eerste fase van belang om de structuur van de ploeg intact te houden en we weten dat oefeninterlands er ook niet altijd leuker van werden.

“Het is niet altijd een voordeel om veel te wisselen. Als je veel wisselt, zie je vaak dat je de structuur uit een lopende wedstrijd haalt. Het wordt er rommelig van,” aldus Ten Hag. “Extra wissels kunnen een impuls geven en het is fijn als je een probleem moet oplossen, maar in zijn algemeenheid geldt: veel wissels maken een wedstrijd rommelig.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >