Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag waakt met vijf opties voor het 'wegwisselen' van structuur

Erik ten Hag maakte tijdens Ajax - RKC voor het eerst gebruik van de optie om maar liefst vijf wissels door te voeren. Een vierde en vijfde wissel zijn fijn om achter de hand te hebben, maar de trainer is niet van plan keer op keer het halve elftal te vervangen. Dan wordt het te rommelig.

23 september 2020 - 08:11
Wisselen 1200
Ten Hag gaat niet telkens het halve elftal vervangen. © Ajax Images

Het reguliere aantal wissels van drie is tijdelijk verhoogd naar vijf, omdat er dit seizoen door de coronastop onwijs veel wedstrijden in relatief korte tijd moeten worden gespeeld. Met twee extra wissels om door te voeren, kunnen meer spelers tegen zichzelf in bescherming worden genomen.

“Het is niet altijd een voordeel om veel te wisselen,” plaatst Ten Hag een kanttekening tegenover Ajax Life. “Als je veel wisselt, zie je vaak dat je de structuur uit een lopende wedstrijd haalt. Het wordt er rommelig van. Extra wissels kunnen een impuls geven en het is fijn als je een probleem moet oplossen, maar in zijn algemeenheid geldt: veel wissels maken een wedstrijd rommelig.”

Denk maar eens terug aan de oefeninterlands van vroeger. Het spel lag in de tweede helft soms meer stil dan dat er werd gevoetbald en ergens tussen wissel zes en twaalf was alle lust verder te kijken allang weggevloeid. En ook bij potjes in de voorbereiding is de eerste helft vaak het boeiendst.

“Je ziet na allerlei wissels niet meer terug wat je graag terug wilt zien, waarop je hebt gecoacht en het effect van wat je wilt bereiken, wordt ook steeds minder,” vervolgt de trainer. Was dit ook de reden dat Ten Hag pas na de 3-0 overging tot zijn eerste vervanging?

“Nou, ik had de eerste twee wissels ook eerder kunnen doorvoeren, maar wat ik belangrijker vind: het team moet zich ontwikkelen en als je binnen de structuur blijft spelen, staan de spelers langer samen met elkaar op het veld. Dan kunnen de automatismen waar we aan werken tot stand komen.”

Als we vervolgens aanstippen dat het een voordeel kan zijn om David Neres tijdens de laatste fase van zijn herstel broodnodige minuten te laten spelen, schakelt Ten Hag door naar het inbrengen van Klaas Jan Huntelaar in de ultieme slotfase.

“Ik denk dat ik het met drie mogelijkheden om te wisselen ook op deze manier had gedaan. Maar nu je vijf wissels hebt, kun je ook Huntelaar nog brengen. Klaas Jan heeft de voorbereiding grotendeels gemist, mag niet spelen bij Jong Ajax en kan nu alsnog invallen om ritme op te doen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >