Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Voorgesteld crisisplan: kampioen bij spelen 85 procent competitie

Het heeft even geduurd, maar alle losse eindjes van het gekortwiekte seizoen 2019/2020 lijken nu eindelijk aan elkaar vastgeknoopt. Om een soortgelijke situatie aankomend seizoen te voorkomen, zijn er vast plannen voor verschillende scenario's gemaakt. Zo ligt er een voorstel om bij vroegtijdige beëindiging van de competitie toch een kampioen uit te roepen.

15 augustus 2020 - 12:04
Copyright-ProShots-7281520
In het voorstel blijft het doelsaldo gewoon bepalend. © Pro Shots

De uitbraak van het coronavirus zorgde ervoor dat de eredivisie vorig seizoen al na 26 speelronden werd stilgelegd. De KNVB besloot vervolgens om geen kampioen uit roepen en clubs ook niet te laten promoveren en degraderen. Wel kreeg Ajax als nummer één van de competitie het directe startbewijs voor de Champions League.  

Die beslissingen deden echter flink wat stof opwaaien. Er werd vanuit allerlei hoeken geprotesteerd en sommige clubs spanden zelfs rechtszaken aan. Al met al was het gewoon een flink gedoe om alle losse eindjes van seizoen 2019/2020 aan elkaar vast te knopen.

Het coronavirus is nog altijd onder ons en dus zou het zomaar kunnen gebeuren dat ook het aankomend seizoen vroegtijdig wordt beëindigd. De insteek is om de Nederlandse competities hoe dan ook uit te spelen, maar desondanks worden er toch al plannen gemaakt voor eventuele doemscenario’s. Dit om nieuwe discussies te voorkomen.

Het Algemeen Dagblad schrijft dat een werkgroep zich over de materie heeft gebogen en drie modellen heeft bedacht die moeten bepalen hoe eventueel stilgelegde competities worden afgewikkeld. Het voorstel is al aan clubs uit de Keuken Kampioen Divisie voorgelegd en maandag mogen de eredivisieclubs hier hun zegje over doen.

Er zijn drie scenario’s mogelijk en het tijdstip in een seizoen moet bepalen welk plan er wordt toegepast. Zo staat er in het voorstel dat er officieel een kampioen moet worden aangewezen als ten minste 85 procent – dus minimaal 29 speelronden – van de competitie is gespeeld. Ook promotie en degradatie treedt in dit scenario in werking.

Als de eredivisie al vroeg in het seizoen moet worden stopgezet – tussen speelronde één tot en met zeventien – dan wordt het seizoen nietig verklaard. Geen kampioen, geen promotie en geen degradatie dus. De Europese tickets worden in dit geval verdeeld op basis van de ranglijst van de laatste competitie die wel is afgerond.

Het derde scenario wordt toegepast tussen speelronde 18 en 28. Wordt de competitie op dat moment beëindigd, dan wordt de stand op dat moment als eindstand beschouwd. Ook in dit geval wordt er geen kampioen uitgeroepen en is ook promotie/degradatie niet van toepassing, tenzij er al een formele kampioen, degradant of promovendus is.

Ook doelsaldo wordt besproken in het crisisplan. De werkgroep stelt voor om dit gewoon als bepalende factor te houden, ook bij het vroegtijdig stopzetten van de eredivisie. In het geval van een ongelijk aantal wedstrijden, wordt het gemiddeld aantal punten per duels aangehouden.

Het is de bedoeling dat er nog voor de competitiestart (12 september) een klap wordt gegeven op het voorstel. Daarvoor moet er wel een meerderheid onder de clubs zijn.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >