Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Rutte: ‘Burgemeesters kunnen lokaal bepalen of supporters welkom zijn’

Premier Mark Rutte sprak donderdagavond stevige woorden tijdens de persconferentie over de huidige stand van zaken rondom de toename van coronabesmettingen in delen van het land. Amsterdam is één van de steden waar het virus meer om zich heen grijpt.

06 augustus 2020 - 19:30
anderhalve-meter-12001
Het is maar de vraag hoe snel we weer publiek in de JC Arena zien. © De Brouwer

“Het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars,” stelde Rutte met een strenge blik. “De cijfers liegen er niet om en het aantal besmettingen loopt op. We dreigen de winst die we de afgelopen tijd hebben geboekt te verspelen. Een tweede lockdown willen we niet en hoeft er ook niet te komen.”

Naast Rotterdam noemde Rutte ook Amsterdam specifiek als brandhaard. “Voor de stad Amsterdam zeg ik tegen toeristen uit binnen- en buitenland: vermijd drukke plekken.” De premier liet dan ook weten dat burgemeesters meer bevoegdheden krijgen om lokaal maatregelen te nemen. 

Daar krijgen supporters van Ajax vast ook mee te maken, want Rutte ging ook in op het betaalde voetbal. “Het is zaak dat burgemeesters regionaal maatregelen kunnen treffen en waar nodig schalen we landelijk op. Burgemeesters en veiligheidsregio’s hebben een cruciale rol en wij geven ze de middelen in handen, zo ver ze die al niet hebben.”

Het is al bekend dat er zaterdag geen supporters welkom zijn bij de oefenpot tussen Ajax en RKC, maar het kan zomaar zijn dat burgmeester Femke Halsema besluit dat het nodig is om supporters in de Johan Cruijff Arena voorlopig te verbieden. Rutte hintte daar in elk geval wel op.

“Burgemeesters kunnen de aanwezigheid van supporters in het betaalde voetbal beperken of zelfs verbieden. Het is geen landelijk beleid, maar dat moet regionaal bepaald kunnen worden. Regionaal maatwerk dus. Als de cijfers het vragen, dan kunnen we dit ook oprekken naar landelijk niveau.”

Het is even afwachten wat er gebeurt, maar feit is dat steden als Amsterdam en Rotterdam te maken hebben met een gevaarlijke toename aan coronabesmettingen en de burgemeesters mogen – los van het landelijke beleid – bepalen of er supporters worden toegelaten in stadions.

Het kan dus zomaar zijn dat er in de eredivisie in Alkmaar of Groningen wel deels met publiek wordt gespeeld, maar dat de Arena en De Kuip nog zomaar even leeg blijven. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >