Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Mijn supportershart bloedt

We hebben er bijna zes maanden op moeten wachten, maar toen was het eindelijk weer zo ver: supporters van de partij in de Johan Cruijff Arena. Oh ja, tegen RKC kon het nog niet, maar daarna konden er stapje voor stapje meer Ajacieden naar binnen en op Noord dichter bij elkaar kruipen.

31 augustus 2020 - 16:13
blogjebloedendhartcar
Binnen is eventjes niets zoals het ooit was bedoeld. © De Brouwer

Het viel van tevoren allemaal niet mee: kaartje kopen via een nieuwe app, je identiteit verifiëren, een digitaal kaartje ontvangen met een tijdslot erop om het stadion binnen te gaan. Naast elkaar zitten was er niet bij. Nee, je moest vijf stoeltjes van elkaar vandaan blijven. En ook weer een tijdslot waarop je het stadion moest verlaten. Maar goed, alle begrip van mijn kant, want het is oefenen.

In en rond het stadion waren overal mensen die goed in de gaten hielden of iedereen wel binnen de regels manoeuvreerde. En ik kan niet anders zeggen: de overgrote meerderheid deed dit uitstekend. Ook de burgemeester sprak afgelopen week haar welbevinden uit over hoe alles is geregeld.

Ajacieden desinfecteerden hun handen bij de poort, gingen daadwerkelijk netjes vijf stoeltjes bij elkaar vandaan zitten, er klonk niet of nauwelijks gezang of geschreeuw. Supporters houden zich al met al beter aan alle regels dan de gemiddelde bezoeker van een demonstratie, kroeg, strand of terras.

Ik miste al die andere 50.000 blije gezichten die niet van de partij waren

Ajax scoorde er tijdens de oefenwedstrijden lustig op los, maar ik heb veel doelpunten gemist. Dat is me nog nooit gebeurd. Waarom? Omdat ik met een bloedend supportershart heb zitten kijken naar de Ajacieden die richting Johan Cruijff Arena waren gekomen om deze potjes bij te wonen.

Natuurlijk waren er onder de aanwezigen veel blije gezichten omdat ze weer eens naar Ajax konden, maar die ouderwetse voetbalsfeer? Die was er niet. Ik miste al die andere 50.000 blije gezichten die niet van de partij waren. Omdat het niet mocht. Nogmaals, alle begrip van mijn kant want de coronamaatregelen zijn er voor onze eigen veiligheid. Ook de gezondheid van supporters hoort altijd voorop te staan.

Desondanks hoop ik van harte dat ons aller Ajax snel mag opschalen en er meer supporters worden toegelaten. Ook hoop ik ontzettend dat iedereen weer die sfeer kan beleven van voor de coronatijd. Als je kijkt naar het verloop van de oefenwedstrijden moet dit toch kunnen?

Wij blijven ons onvoorwaardelijk voor en achter Ajax opstellen, maar we zullen ons ook aan de opgelegde regels moeten houden. Voetbal is voor supporters, maar zonder – of in bijzijn van een klein plukje – blijft het slappe hap. Hoe goed Ajax ook voetbalt.

Vanaf half september spelen we weer 'om het echie' en wat mij betreft wordt het allemaal net zo strak en veilig geregeld als in de voorbereiding, maar met op de tribunes wel zoveel mogelijk supporters.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >