Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Jeugdig Ajax droogt Holstein Kiel af en dit valt ons allemaal op

Holstein Kiel heeft ervaren hoe het is om door een jeugdig Ajax te worden afgedroogd. De eerste van de twee oefenwedstrijden van vandaag werd met 5-2 gewonnen. We kunnen spreken van een goede beurt van de talenten, die op een grijze dag tenminste nog voor spreekwoordelijke zonnestralen zorgden. We zetten wat zaken op een rijtje die ons opvielen!

25 augustus 2020 - 15:53
holsteincar
En opnieuw komen we Martínez tegen bij de 'B-keus. © Pro Shots

Principes van pressie zijn duidelijk
De gang van zaken op De Toekomst is duidelijk: je wordt er klaargestoomd tot Ajax-voetballer. De manier van spelen is dus altijd duidelijk en op iedere positie is helder wat er van je wordt gevraagd. Dit was prachtig zichtbaar in de eerste fase van een simpel oefenduelletje met Holstein Kiel, want de nummer elf van de Tweede Bundesliga wist amper wat het overkwam.

De principes van het Ajaxspelletje kwamen binnen de kortste keren bovendrijven en dat is des te opmerkelijker als je bedenkt dat Jong Ajax min of meer stond opgesteld, met hier en daar een enkele aanvulling. Ook de openingstreffer kwam voort uit het druk zetten op de laatste linie.

Uit de startblokken!
Het lukte Jurgen Ekkelenkamp om de bal door druk te zetten te ontfutselen van een verdediger en tegelijkertijd Lassina Traoré aan het werk te zetten. De spits leek buitenspel te staan, maar aarzelde geen moment en joeg de bal tegen de touwen. De arbitrage vond het allemaal prima en dus schoot Ajax opnieuw uit de startblokken. We hoefden in het laatste kwartet oefenpotjes, tegen FC Utrecht, Wolfsberger AC, Red Bull Salzburg en nu dus Holstein Kiel, niet langer dan vier minuten te wachten op de openingstreffer.

Overigens zijn we best bereid om iets langer op een doelpunt te wachten als die van zulke grote klasse zijn als de 2-0. Nee, we overdrijven niet. Echt niet. De treffer van Devyne Rensch was fantastisch. Eerlijk waar. Er bestaat beeld van, dus kijk maar nee. Ajax verplaatste het spel van rechts naar links en bracht de back in stelling, zo rond de middenlijn. Een individuele actie en combinatie verder rondde Rensch in koelen bloede af. Top!

Van der Gaag neemt de honneurs waar
Omdat er toch meer sprake was van Jong Ajax dan de hoofdmacht nam Mitchell van der Gaag plaats in de dug-out. De trainer van de talenten kon zo 'zijn mannen' van dichtbij aan het werk zien, terwijl voor Erik ten Hag vanavond nog Ajax – Hertha BSC op het programma staat. Dan is het niet zo gek om te vertrouwen op de trainer van Jong, die het elftal binnen de lijnen bovendien steeds jonger wisselde. Een nieuwe generatie talenten drukt al voorzichtig zijn neus tegen het raam. Prachtig om te zien, maar vergeet niet dat de meesten nog erg jong zijn.

Martínez opnieuw in de B-ploeg
Stel de vraag aan de trainers en ze ontkennen ongetwijfeld dat er sprake is van een hoofdmacht en een B-ploeg. “Het wordt een lang seizoen en we hebben iedereen keihard nodig,” luidt dan het voorspelbare antwoord. Desondanks is het opvallend dat Lisandro Martínez een groot deel van de voorbereiding doorbrengt in de B-ploeg.

De Argentijn was vorig seizoen een vaste waarde in het basiselftal en eigenlijk twijfelde werkelijk niemand aan hem. Het enige vraagteken stond achter zijn positie en dan vooral omdat er mutaties kunnen plaatsvinden vanwege transfers. Ten Hag kondigde al aan dat hij Martínez als linksback wilde uitproberen, al is dit niet bepaald zijn natuurlijke positie. Dat was het in Argentinië al niet.

Dat 'uitproberen' gebeurt vooral in een ploeg jonkies, terwijl het middenveld van het eerste ook voorzichtig vorm begint te krijgen. Een vorm zonder Martínez. Het valt nu nog niet te voorspellen hoe dit verder gaat en Martínez staat heus niet op een zijspoor of zo, maar opvallend is het wel.

'Rentree' Magallán
Je hoort of ziet 'm nauwelijks, maar hij is wel degelijk terug in Amsterdam: Lisandro Magallán. De verdediger staat te boek als een miskoop en dat kun je hemzelf natuurlijk niet kwalijk nemen. Leuk is het evenmin, maar het is wel een soort van feit. Enkele eerlijke opmerkingen van de verslaggever van Ajax TV maakten ook wel duidelijk hoe de vlag erbij hangt en dat is... niet best.

Tijdens de oefenwedstrijdjes in Oostenrijk kreeg Magallán al niet eens speeltijd en dus weet je wel hoe laat het is. Het lijkt een kwestie van tijd voordat er zich een oplossing aandient voor de situatie-Magallán. De man van 8 miljoen euro werd vorig seizoen verhuurd aan Deportivo Alaves en zijn tijdelijke club voetbalde zich veilig in de Primera División, maar gaat dat nieuwe avontuur aan zonder Magallán.

Wie weet keek er een scout mee naar de stream van Ajax - Holstein Kiel (5-2) en is een nieuwe club overgehaald. Dat lijkt het beste: voor Magallán, voor Ajax en voor de club die straks wel gelukkig met hem is.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >