Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

40 miljoen euro voor Van de Beek legt Man Utd met groot gemak neer

Als de transfersom inderdaad oploopt tot 45 miljoen euro komt Donny van de Beek op het podium van uitgaande recordtransfers. Ajax verkoopt zijn spelers de laatste zomers voor goed geld, al is het genoemde bedrag voor zijn nieuwe werkgever Manchester United slechts een 'schijntje'.

31 augustus 2020 - 11:15
donnymanutdcar
Daar gaat een echte Ajacied. En dat doet altijd een beetje pijn. © Pro Shots

Misschien moeten we onze zegeningen tellen en blij zijn dat we nog zo'n driekwart seizoen extra van Van de Beek in Ajaxshirt hebben kunnen genieten, maar nu is het moment toch echt daar. 'Donny from the little river' staat op het punt zijn vleugels uit te slaan, richting Premier League.

Het contract van Van de Beek loopt nog zo'n twee jaar door en dus kan Ajax financiële compensatie verlangen voordat wordt besloten het product van de De Toekomst te laten gaan. De compensatie ligt in de orde van de 40 miljoen euro, met wat bonussen ter waarde van 5 miljoen euro.

Ajax stelt over het algemeen vrij stevige voorwaarden aan de voorwaarden voor bonussen, zodat het extraatje zo'n beetje standaard kan worden geïncasseerd. Dat maakt straks dus een transfersom van 45 miljoen euro en daarmee staat Van de Beek op de lijst van verkopen op plaats drie. Matthijs de Ligt voert die lijst aan, gevolgd door Frenkie de Jong.

Juventus moest 85 miljoen euro betalen voor De Ligt, FC Barcelona kreeg Frenkie in ruil voor 75 miljoen euro. Dat zijn de twee grote uitschieters. Misschien kon Ajax voor Donny meer verlangen als hij extra interlands op zijn naam had staan, maar die teller staat pas op 10. Veel te weinig eigenlijk, zelfs op je 23ste, maar goed...

Van de Beek kost dus ongeveer de helft, al zijn de omstandigheden rond iedere transfer anders en komt geen prijs op dezelfde manier tot stand. Toch is het grappig naar het lijstje recordaankopen van Manchester United te kijken. Daar komt Donny net aan binnen de toptien, al hoeft dat niet per se een slecht teken te zijn. Zeker niet.

Het wordt hoog tijd dat het steenrijke Man Utd eens een beetje verstandig gaat opereren op de transfermarkt en het vastleggen van Van de Beek kun je in deze categorie scharen. Een snelle blik op de tien duurste aankopen leert dat er nog wel eens dure spelers mislukken. Of niet geheel volgens verwachting presteren.

Man Utd slechtte de grens van drie nullen (105 miljoen euro) voor Paul Pogba. Is die investering in de duurste speler ooit het echt waard geweest? Goede vraag. Ook nummer twee Harry Maguire (87 miljoen euro) en nummer drie Romelu Lukaku (84 miljoen euro) kwamen nog lang niet even goed uit de verf. De laatste prijs dateert alweer van 2017 en ach... was het maar 2016 geweest.

Hoe dan ook, het relatief bescheiden bedrag van 55 miljoen euro voor Bruno Fernandes lijkt al een stuk beter besteed, terwijl het middenveld een halfjaartje later een verdere renovatie ondergaat met de komst van Van de Beek. Wie weet komt Jack Grealish hier nog bij en daar moeten de 'Mancunians' waarschijnlijk veel dieper voor in de buidel tasten dan Donny.

Het blijft bizar hoeveel duurder een voetballer wordt puur en alleen omdat hij Engels is. Er is in de Premier League een schreeuwend tekort aan 'homegrown players', waardoor een beetje transfersom al snel buiten proportie is. Kijk maar naar Maguire. Ook Aston Villa zit hoog in de boom met zijn vraagprijs.

Het is daarom een toefje jammer dat je nu alweer hoort fluisteren dat Donny een 'bargain' is. Een koopje. Alsof Ajax een loer is gedraaid. Maar dat maakt puur voor de transfer niet uit. Het is mooi dat de club opnieuw een speler aan een grote competitie levert.

En we gunnen Donny natuurlijk het beste. Veel succes bij Man Utd!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >