Video

Heerlijke beelden: de meedogenloze pegel van Chivu in Arnhem

We kunnen gerust stellen dat Cristian Chivu een Ajaxspeler was die vrijwel door iedereen werd gewaardeerd. De laatste twijfelaars trok hij - als die er al waren - in speelronde twee van seizoen 2002/2003 definitief over de streep. De aanvoerder stak het doelnet achter Vitesse-doelman Dragoslav Jevric in de fik met een raketschot. De winnende treffer bovendien (1-2).

17 juli 2020 - 13:31

We nemen je graag mee terug naar zondagmiddag 25 augustus 2002. De spelersbus heeft de Ajacieden zojuist afgeleverd bij het Gelredome voor het uitduel met Vitesse. Dat was in een periode dat Ajax maar lastig resultaten boekte in Arnhem. Dus ja, een lastige uitwedstrijd, zoals dat heet.

En lastig werd het, want de thuisploeg kwam na dik een kwartier al op voorsprong via Matthew Amoah. Hij verschalkte de inmiddels teruggekeerde Maarten Stekelenburg met een diagonaal schot. Een zeperd die Ajax voor rust niet wist te repareren. Maar er zou uiteraard nog een tweede helft volgen met een kunststukje in de maak.

De gelijkmaker van Petri Pasanen na rust zal niemand zich echt nog voor de geest kunnen halen, want het is toch vooral de winnende treffer van Cristian Chivu die je waarschijnlijk nog zo voor je ziet. En zo niet, nou, check dan de beelden hierboven nog maar eens. Wat een doelpunt!

Vitesse-verdediger Ruud Knol vergreep zich in minuut 77 aan Zlatan Ibrahimovic en dus besloot scheidsrechter Herman van Dijk een vrije trap aan Ajax te geven. De afstand tot het doel bedroeg dertig meter, dus om dat nou in één keer te proberen... Misschien een tikje ambitieus. Of niet?

Nou ja, niet dus, zo zou snel blijken. Chivu nam zo'n elf meter achter de bal plaats. De aanloop was behoorlijk. De run naar de bal en dan de droge trap. Met een enorme vaart suisde de bal richting linkerbovenhoek, onbereikbaar voor doelman Jevric. De bal schroeide het net en Chivu was het feestvarken.

Gaat het te ver om het een iconisch doelpunt te noemen? Moah, ja, misschien is dat inderdaad een tikje overdreven. Maar het is sowieso fijn om de beelden terug te zien.