Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Minder stadiontoiletten in gebruik tijdens coronavoetbal

De KNVB kwam donderdag met een lijvig coronaprotocol van dik tachtig pagina's waar clubs, spelers, staf en supporters in het betaald voetbal zich de komende periode aan moeten houden. Ook bij een bezoekje aan het toilet.

10 juli 2020 - 08:52
wc-1200
De helft van de urinoirs gaat op slot, zodat mensen niet te dicht op elkaar leeglopen. © De Brouwer

Het protocol stelt dat de ‘toiletcapaciteit’ in stadions voorlopig zal afnemen, omdat hier ook anderhalve meter afstand van elkaar moet worden gehouden. Van urinoirs wordt naar schatting vijftig procent geblokkeerd, zodat supporters niet te dicht naast elkaar leeglopen.

Dit geldt uiteraard niet voor toiletten met deuren en muren ertussen, mits de bezoekers niet gelijktijdig ‘in het voorportaal bij de wasbakken verblijven’, zo lezen we in het protocol. Stewards en servicemedewerkers moeten dit in de gaten houden en reguleren, al wordt hierbij vooral een beroep gedaan op het gezond verstand van mensen.

Je zou denken dat bovenstaande goed moet kunnen verlopen, aangezien er in eerste instantie niet in volle stadions gaat worden gespeeld als alle betaald voetbalclubs oefenwedstrijden gaan spelen in augustus.

Hoewel het protocol zaken voorschrijft is het ook aan clubs en lokale autoriteiten zelf hoe te handelen. Wel lezen we dat toiletten met grote regelmatig schoongemaakt moeten worden. Het plaatsen van toiletbrilreinigers, waarbij supporters zelf de wc-bril kunnen schoonmaken wordt als suggestie meegegeven.

Ook deurklinken en oppervlaktes bij wasbakken moeten regelmatig een schoonmaakbeurt krijgen, waarbij in het protocol wordt geadviseerd om extra toiletdames en -heren in te zetten.

In het kader van aanbevelingen wordt in het protocol eveneens geadviseerd om voldoende aanvullende voorzieningen in stadions te plaatsen voor supporters om handen te wassen of te desinfecteren.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >