Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax tekent niet bij kruisje om financiële zorgen JC Arena te verlichten

Ook de Johan Cruijff Arena blijkt niet immuun voor de gevolgen van de coronacrisis. Ja, er kan langs het veld gedineerd worden. Maar het uitserveren van gerechten is niet genoeg om de geldstroom op gang te houden. En Ajax is niet direct geneigd om een handtekening te zetten.

27 juli 2020 - 10:56
centjesjcarenacar
Om allerlei redenen wordt gedroomd van drukte bij de ingangen. © De Brouwer

De JC Arena staat al een halfjaar leeg en hoe langer dit duurt, des te verder loopt het tekort van het stadion op. Er is zo'n 6 miljoen euro nodig om het financiële gat te dichten en ABN Amro is best bereid om te helpen, maar Ajax op zijn beurt vindt de eisen van de bank weer wat te gortig.

ABN Amro eist dat een al lopend krediet van Ajax – dit gaat om een lening van 10 miljoen euro om het stadion te verbouwen – wordt omgezet in een achtergestelde lening, maar daar gaat het mis. Die voorwaarde gaat Ajax te ver, er wordt niet getekend bij het kruisje en daarom gaat de aanvraag bij de bank niet door.

Het klinkt wat moeilijk en technisch, maar het komt erop neer dat de JC Arena vanwege gebrek aan inkomsten geld nodig heeft. Als er tijdens seizoen 2020/2021 nauwelijks supporters welkom zijn tijdens wedstrijden, ontstaat er een tekort van 2,5 miljoen euro. Hoe langer deze situatie aanhoudt, des te verder loopt het tekort op. Daar komt het bedrag van 6 miljoen euro om de hoek kijken.

“Hopelijk ziet de wereld er volgend jaar iets gunstiger uit. Maar we houden ernstig rekening met dit worstcasescenario,” reageert stadiondirecteur Henk Markerink tegenover De Telegraaf. Ajax zegt best te willen meedenken, maar wel op de juiste manier. Er zijn offers gevraagd van spelers en supporters, kun je dan zomaar een lening kwijtschelden? Nee, zegt de club.

Volgens de gemeente Amsterdam is het 'nu niet aan de orde' om bij te springen nu zijn partner in moeilijkheden verkeert. Overigens is als gevolg van de aanvullende eisen van ABN Amro besloten om een voor maandag geplande buitengewone aandeelhoudersvergadering van de JC Arena te schrappen.

Als er nu nog geen kredietaanvraag wordt gedaan, heeft het ook geen zin om die goed te keuren. Kortom, zorgen, gedoe en er is geld nodig want iedereen wordt getroffen door de coronacrisis.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >