Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: Amsterdamse wederopstanding met Wamberto als late matchwinnaar

Er zijn al veel spectaculaire potjes voetbal gespeeld in de Johan Cruijff Arena, maar de ene is de andere natuurlijk niet. We nemen je mee terug naar woensdag 28 november 2001. Een miraculeuze avond waarop Ajax voor het morrende thuispubliek grote veerkracht toonde tegen FC Twente, maar waarna Co Adriaanse tóch op de keien werd gezet.

04 juni 2020 - 10:07

Het thuispubliek morde ja. Oh zeker, want de druk was hoog. Adriaanse werd al richting uitgang geschreven. Ajax was door FC Kopenhagen uit de Uefa Cup gekegeld, uit bij De Graafschap werd een schamel puntje gesprokkeld, thuis werd met 1-3 van NAC verloren en een week later won PSV met 1-3 in Amsterdam... Dan weet je dat de spreekwoordelijke rapen wel zo'n beetje gaar zijn. 

En dat was die woensdagavond goed te merken aan de sfeer in de Arena. Verlies tegen FC Twente zou het einde van Adriaanse betekenen. De messen waren geslepen, het chagrijn groot en tot overmaat van ramp keek Ajax al na vier minuten tegen een 0-1-achterstand aan. Jack de Gier tikte binnen en zou tien minuten later zelfs de 0-2 achter Fred Grim koppen.

Het thuispubliek snapte er niks van. En vergis je niet, er stonden spelers als Cristian Chivu, Zlatan Ibrahimovic, Rafael van der Vaart, Maxwell, John Heitinga en Mido op het veld. Ach ja, Mido. Die maakte de avond er aanvankelijk niet beter op... Vlak voor rust knapte er iets bij de Egyptenaar, toen hij Spira Grujic vol natrapte in zijn poging de bal te veroveren. Direct rood en douchen...

En dat terwijl Ajax net bezig was de situatie om te keren. Kans op kans reeg de ploeg op zeker moment aaneen, maar bij het rustsignaal van de warrig fluitende Herman van Dijk keek de ploeg toch echt tegen een 0-2-achterstand aan. Toch zou na rust alles veranderen. Alles. Zowel op het veld als op de tribunes!

Ajax liep met tien man de kleedkamer uit en leek bevrijd. Dit sloeg over op het publiek, dat er ook volledig achter ging staan. Dat Ajax een mannetje minder had, was in niks te zien. Een gevecht zou tot stand komen, waarbij de spelers alles gaven om de situatie te doen keren. Een snelle goal na rust was heel welkom en zou ook vallen. Andy van der Meyde kopte een hoekschop van Van der Vaart tegen de touwen. De start van de wederopstanding kreeg hier gestalte.

Waar Twente ook zeker nog kansen kreeg, was het vooral het tiental van Adriaanse dat zich hevig verzette. Tot hier en niet verder! De verdiende gelijkmaker viel tien minuten voor tijd. Van der Vaart mocht aanleggen voor een vrije trap en krulde deze heerlijk achter Sander Boschker.

Pfff, wat een avond... En zou er nóg meer in het vat zitten? Zou het kunnen...? Ja, het zou zeker weten kunnen, want niemand minder dan de bedrijvige Wamberto haalde in de 86ste minuut de welverdiende trekker over.

Veerkracht. Dat was wat Ajax die avond toonde. Kijk de beelden hierboven en zie hoe de kleine Braziliaan Ajax naar drie punten schoot. Zo mooi. Zo fijn. Het is nog altijd een comeback die we maar zelden zagen in de Johan Cruijff Arena, die toen nog Amsterdam Arena heette.

Toch zou de mirakelse zege niks veranderen aan het lot van Adriaanse. De trainer zou nog geen twaalf uur later ontslagen worden, waarna Ronald Koeman werd gepresenteerd als zijn opvolger.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >