Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Supporters stemmen klip en klaar tegen spelen op zondagavond

Supporters in Nederland zijn in grote meerderheid tegen het spelen op zondagavond. In de enquête van Supporterscollectief Nederland, die in enkele dagen door 8000 mensen werd ingevuld, noemt 82 procent de zondagavond 20.00 uur als speeltijd (zeer) slecht. Een uitslag die er niet om liegt.

22 juni 2020 - 10:47
supporters-1200
Zondagmiddag 14.30 uur is nog altijd een geliefde tijd bij supporters. © De Brouwer

Onder louter Ajacieden ligt dat percentage overigens een tikje lager, op 74,9 procent. De populairste tijdstippen volgens supporters zijn zaterdagavond 19.45 uur en zondagmiddag 14.30 uur. 86 procent vindt de zaterdagavond (zeer) goed, de zondagmiddag 14.30 uur wordt zelfs door 92 procent (zeer) goed gevonden.

Aanleiding voor de vragenlijst van Supporterscollectief Nederland zijn de plannen om zondagavond 20.00 uur als speeltijd toe te voegen in de eredivisie en de zaterdagavond 19.45 uur te laten verdwijnen. In plaats daarvan zouden op zaterdag twee wedstrijden om 18.30 uur en twee wedstrijden om 21.00 uur moeten plaatsvinden.

De meningen over dat laatste tijdstip zijn verdeeld; 48 procent vindt het (zeer) goed, maar 30 procent vindt het (zeer) slecht. De vroege wedstrijd is iets populairder en kent vooral minder weerstand; 56 procent vindt 18.30 uur (zeer) goed, 17 procent vindt dit tijdstip (zeer) slecht. Na de zondagavond is zondag 12.15 uur het minst populaire tijdstip; 45 procent vindt het (zeer) slecht, 29 procent (zeer) goed.

Ruim de helft van de ondervraagden noemt de kans op seizoenkaartverlenging of het kopen van losse kaarten kleiner als zondagavond een vast speelmoment wordt. Slechts 3,5 procent acht die kans groter wanneer op dit tijdstip gespeeld wordt. Supporters zijn ook niet gevoelig voor het argument dat zondagavond de clubs meer tv-geld oplevert. Slechts 24 procent vindt de zondagavond in dat geval te rechtvaardigen.

Directeur bestuurder Fabian Nagtzaam van Supportersvereniging Ajax is positief over de inspanningen van het Supporterscollectief: “De uitslagen zijn klip en klaar. Ook wij als SV Ajax zijn geen voorstander van het spelen van wedstrijden op zondagavond 20.00 uur. Het Supporterscollectief Nederland verdient een groot compliment. Binnen enkele dagen fabriceerden ze een professionele enquête als deze met een dergelijk aantal respondenten. Dit is de KNVB tot op heden niet gelukt. Daarom pleiten wij er ook voor supporters structureel te laten meepraten.”

Check hier alle resultaten van het onderzoek van Supporterscollectief Nederland. De uitkomsten gebruikt het collectief in vervolgoverleggen met alle betrokken partijen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >