Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Meevallertje voor Ajax: eindstand eredivisie telt mee voor tv-pot

Iedere meevaller is er eentje in deze tijden en er is voor Ajax goed nieuws op komst. De eindstand van de gekortwiekte eredivisie telt volledig mee als het gaat om de verdeling van de tv-gelden. Dat is uiteraard een positief bericht voor de nummer één, die de meeste punten scoort.

02 juni 2020 - 11:08
tvgeldteltmeecar
De tv-pot wordt grotendeels gevuld door Fox Sports. © Pro Shots

Als dingen anders gaan dan verwacht of voorspeld, levert dit standaard een stevige discussie op. En al helemaal wanneer het de voetballerij betreft. Er werd dan ook eventjes flink getwijfeld: wat te doen met de afspraken op het gebied van tv-gelden ter waarde van 80 miljoen euro?

Clubs uit de Keuken Kampioen Divisie besloten bijvoorbeeld om seizoen 2019/2020 voor slechts 75 procent te laten meetellen, maar de eredivisie gaat 'gewoon' voor het volle pond. De eindstand wordt aangemerkt als eindstand. Dit gaat net iets gemakkelijker dan het uitreiken van een schaal...

Die schaal kon Ajax immers op zijn buik schrijven, maar het scoort wel gewoon het volle pond aan punten voor het tienjarige klassement op basis waarvan het tv-geld onder de clubs wordt verdeeld. En dat is belangrijk, merkt het Brabants Dagblad terecht op.

Het laatste seizoen telt altijd mee voor factor tien, het vorige seizoen op basis van factor negen en ga zo maar door... Nummer één Ajax is dus blij en ook nummer twee AZ doet goede zaken, maar PSV gaat hier als nummer vier nog een tijdje de nadelige gevolgen van ondervinden.

Het gat tussen Ajax en PSV op de algehele ranglijst groeit, waardoor Ajax steviger in het zadel komt te zitten, als het gaat om het opstrijken van tv-gelden. Ajax is op dit vlak sowieso al stevig koploper en strijkt op basis van een vastgesteld percentage zo'n 10 miljoen euro per jaar op. Het verschil met PSV bedraagt ongeveer een miljoentje en qua punten loopt de voorsprong verder op.

Het is de bedoeling de verdeling van de tv-gelden dinsdag af te tikken tijdens een bijeenkomst op Het Kasteel, waarna een en ander officieel wordt. Overigens is gastheer Sparta een van de clubs die erop vooruit gaan, maar dat is natuurlijk puur toeval.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >