Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Burgemeester Eindhoven vindt voetbal voor publiek doodeng idee

Als het aan John Jorritsma ligt, dan worden de versoepelingen rondom het coronavirus nog even niet doorgevoerd in het betaald voetbal. De burgemeester van Eindhoven vindt het naar eigen zeggen een doodeng idee als de stadions straks weer volstromen. Jorritsma vraagt zich af of supporters zich wel aan de beoogde maatregelen kunnen houden.

25 juni 2020 - 15:54
Copyright-ProShots-46400501
Jorritsma voorspelt een burgeroorlog bij het stilleggen van wedstrijden. © Pro Shots

De burgervader uit Eindhoven is sowieso altijd wel goed voor stevige teksten. Nog voor er definitief een streep door het seizoen 2019/2020 werd gezet, sprak Jorritsma zich al duidelijk uit over het plan om in juni de draad weer op te pakken. De burgemeester zag het absoluut niet zitten dat er in zijn stad weer zou worden gevoetbald.

Jorritsma kreeg uiteindelijk z’n zin, want niet veel later werd de competitie officieel opgeschort. Inmiddels is het betaald voetbal in de fase beland waarin wordt gekeken naar het volgende seizoen. Met de aanwezigheid van publiek om precies te zijn. De burgemeester van Eindhoven heeft echter ook zijn bedenkingen bij dit plan.

“Ik vind het echt doodeng,” begint Jorritsma tegenover NPO Radio 1. "We hebben het PSV-stadion, daar kunnen pak en beet 35.000 mensen in. Het begint al met hoe je die mensen in een stadion krijgt,” doelt de burgervader op de anderhalvemeter-regel. Daarnaast is het maar de vraag in hoeverre supporters zich houden aan het spreekverbod. “Ze hebben wat ingedronken en er is de emotie over de tegenstander.”

Het houden aan een spreekverbod is voor supporters in een stadion al lastig genoeg, laat staan om het te handhaven. Jorritsma spreekt dan ook van een duivels dilemma. “Moet ik dan halverwege een wedstrijd stilleggen? Dat wordt een burgeroorlog. Maar als er een uitbraak komt vanuit het stadion, krijg ik het verwijt dat ik te ruimhartig ben geweest.”

Paul Depla, burgemeester van Breda en tevens lid van de adviesgroep Voetbal en Veiligheid van de KNVB, denkt er hetzelfde over als Jorritsma: handhaven is niet te doen. Het is volgens Depla dan ook absoluut niet de bedoeling dat er ‘juichpolitie’ wordt ingevoerd. “Net zoals er ook geen terraspolitie komt,” aldus de Brabander.

Maar hoe moet het dan straks als er weer met publiek mag worden gevoetbald? “De clubs zullen de supporters goed bij de nieuwe situatie moeten betrekken. Hoe dat georganiseerd dient te worden, hoe gaan de bezoekersstromen lopen, hoe voorkom je opstoppingen? Ik weet dat ze met de hulp van de KNVB daarmee nu al bezig zijn. Samen moeten de betrokken partijen naar goede oplossingen zoeken,” sluit Depla af.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >