Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

‘Arena nu een slapende prinses die graag wakker gekust wil worden’

In magazine Ajax Life 11 zoeken we naar het licht aan het einde van de coronatunnel en spreken met verschillende partijen, waaronder ook de Johan Cruijff Arena. Voor stadiondirecteur Henk Markerink zijn het ook gekke tijden.

25 juni 2020 - 13:36
arena-12003
De Arena als prachtige, maar slapende prinses. © Ajax Images

Want hoe gaat dat eigenlijk, stadionbezoek in de veelbesproken anderhalvemeter-samenleving? Wat mogen we als Ajacieden de komende tijd verwachten? Welke regels gaan er gelden? Rond het stadion wordt nog altijd druk gewerkt aan het dichtmaken van de hoeken. De lege parkeerplaatsen voor de kantoren verraden echter dat ook hier veel werknemers thuis werken.

En dat terwijl het juist een drukte van jewelste hoort te zijn deze periode, met de organisatie van vier wedstrijden tijdens het EK. Het toernooi is echter verschoven naar volgend jaar zomer.

Markerink is wel aanwezig op kantoor. Vanuit zijn kamer kijkt hij over het plein voor de hoofdingang, richting de Ziggo Dome. Het is helemaal leeg. Geen toerist of voetballiefhebber te bekennen, niemand die zich aan de overkant al vroeg meldt voor een concert die avond.

“Het gras in het stadion ligt er prachtig bij,” zegt Markerink dan. “Eigenlijk is de Arena momenteel een slapende prinses die heel graag wakker gekust wil worden door de prins. Maar niemand die precies weet wanneer die prins komt. Of wie het is.”

Inmiddels is het stadion aangewezen als testlocatie, precies waar Markerink in ons magazine ook voor pleit.

“We moeten experimenteren om erachter te komen wat wel en niet kan. Stap voor stap. We zouden bijvoorbeeld kunnen beginnen met het toelaten van vijfduizend mensen. Daar kun je al heel veel van leren. Gaat dat goed, kun je naar tienduizend, vijftienduizend, enzovoort. Alleen door het stap voor stap te doen, kunnen we op redelijk tempo terug naar de normale situatie.”

Markerink staat open voor ideeën en weet dat alles in samenspraak gaat met betrokken partijen. “Het is een lastige situatie. We zijn er allemaal bij gebaat dat er weer zo snel mogelijk naar normaal wordt gegaan, maar willen ook geen valse verwachtingen wekken.”

“We zitten in een situatie dat we voor alles open moeten staan wat haalbaar en schaalbaar is. Als er scanners moeten komen om de temperatuur van bezoekers te meten, om maar iets te noemen, waarom zouden we dat niet doen, als dat ook financieel haalbaar is?”

Markerink houdt ondertussen zijn oren en ogen open. De Arena heeft een goed wereldwijd netwerk vanuit de eigen adviestak. Daarnaast is er contact met de KNVB en de Uefa over initiatieven vanuit het buitenland.

“In Hongarije is de bekerfinale met publiek gespeeld, daar kunnen we van leren. We zijn nu ook bezig met een internationale conference call te organiseren om ideeën uit te wisselen over coronaproof voetballen met publiek. Er zijn veel studies gedaan, goede ideeën bedacht. Laten we die vooral delen.”

Onze volledige reportage over voetballen in coronatijd lees je Ajax Life 11. Deze valt exclusief bij leden van Supportersvereniging Ajax (Ajax Life en Ajax Jonge Schare) op de deurmat. Het blad ook ontvangen? Sluit je dan snel aan!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >