Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajaxsupporter Sietse maakt indruk op Ziyech met beeltenis in olieverf

We zien het steeds vaker: Ajaxsupporters die verdraaid goed kunnen tekenen en schilderen. Zo ook Sietse Ploegman (37), bij wie Ajax door z’n bloedvaten stroomt. Zijn kunstwerk van Hakim Ziyech is werkelijk prachtig, al bedankt hij zoontje Ilyas (8) daarvoor.

12 juni 2020 - 13:51
ziyech-schilderij-1200
Fraai... Heel erg fraai! © Sietse Ploegman

Sietse gaat al jaren naar Ajax en nam dit jaar zoonlief voor het eerst mee. Waar papa normaal gesproken op de F-side staat, nam hij junior mee naar een andere plek in het stadion. Hoog bovenin de nok van de Arena keken ze samen naar Ajax - PSV, waarin de thuisploeg met 2-0 te sterk was en de Johan Cruijffschaal kon liften.

“Mijn zoontje is net als ik groot fan van Ajax, maar ik heb hem echt niet gepusht. Hij moet het echt zelf ontdekken, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, haha! Hij is vooral geadoreerd van Hakim Ziyech. Zijn droom was hem echt te zien spelen en die is uitgekomen.”

Heb je Ziyech voor hem geschilderd?
“Nee, dat niet, maar het was wel zijn idee om het te doen! Naast Ajax is schilderen mijn hobby en Ilyas kijkt graag mee. Hij vroeg op zeker moment: ‘Pap, zou jij een schilderij van Ziyech willen maken? Dan kunnen we hem misschien ontmoeten en deze aan hem geven.’ Dat vond ik een briljant idee, dus ben aan de slag gegaan. Wie niet waagt, wie niet wint!”

Nou, het resultaat mag er zijn!
“Dank je! We hebben contact gezocht met Mustapha Nakhli, de zaakwaarnemer van Hakim en hem laten zien waarmee ik bezig was. Ze waren alle twee heel enthousiast. We konden zelfs een afspraak maken om het schilderij langs te brengen, maar dat kon helaas vanwege omstandigheden niet doorgaan. Nakhli beloofde gelijk om het goed te maken. Ilyas krijgt een shirt van Hakim thuisgestuurd. Met de handtekening van zijn grote held erop.”

Gaaf! Vond Ilyas het jammer dat de ontmoeting niet doorging?
“Natuurlijk is dat jammer en zag er wel een beetje tegenop om het Ilyas te vertellen. Zou hij erg teleurgesteld zijn? Nou, als achtjarige reageerde hij echt super volwassen. ‘Pap, ik had niks en nu heb ik dit. Wie heeft dit nou?’ Die reactie vond ik echt geweldig. Hij is ontzettend trots dat Hakim het schilderij mooi vindt en dat hij een shirt krijgt toegestuurd.”

Hoe lang heb je erover gedaan om het schilderij te maken?
“Ongeveer een maand. Het is altijd een beetje afhankelijk hoe veel tijd ik erin kan stoppen. Ik werk natuurlijk ook gewoon.”

Het ziet er echt fantastisch uit. Hoe moeilijk is dit?
“Tja, dat is een lastige vraag. Het is toch een kwestie van talent, denk ik. Ik heb er in elk geval geen opleiding voor gevolgd of iets. Ik heb het mezelf aangeleerd en het is een kwestie van ontzettend veel oefenen en ontdekken. Dit schilderij is gemaakt van olieverf, waarbij er iets van dertig kleuren door elkaar heen zijn gebruikt. Dat is nodig om er diepte in te krijgen en om het werk tot leven te laten brengen. Dat is het lastigste, om een beeltenis sprekend te maken.”

Heb je de smaak nu te pakken?
“Nou, eigenlijk wel. Dat is heerlijk aan kinderen. Zonder Ilyas had dit schilderij er nooit geweest. We weten al welke Ajacied we nu gaan maken, maar dat houden we nog even voor onszelf.”

Kunnen mensen jou ergens volgen?
“Ja, op Instagram vind je me onder @SDPart. Mensen kunnen ook een kijkje nemen op mijn website.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >