Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax: ‘In de basis zijn we alleen voor een vol stadion’

Gelijke monniken, gelijke kappen. Supportersvereniging Ajax is in eerste instantie geen voorstander van een gefaseerde terugkeer van supporters in het stadion. Zo denkt de club er zelf ook over, vertelt commercieel directeur Menno Geelen in magazine Ajax Life.

26 juni 2020 - 10:32
geelen-1200
Keuzes maken tussen wie wel of niet naar binnen mag? Niet te doen. © De Brouwer

“In de basis zijn we alleen voor een vol stadion,” vertelt Geelen in ons nieuwe magazine, waarin we op zoek gaan naar het licht aan het einde van de coronatunnel. “Hoe moet je uitleggen dat Pietje wel en Klaasje niet naar binnen mag, terwijl ze beiden een seizoenkaart hebben? En wie moet die keuze maken? Dat is niet te doen.”

Toch weet Geelen ook dat we met zijn allen in hetzelfde schuitje zitten en we bovendien te maken hebben met regelgeving. “Als vanuit de overheid wordt verplicht het aantal supporters op te bouwen, dan wil je ook niet dat een ander stadion al voor de helft gevuld is en dat wij in een lege Arena spelen.”

“Maar in dat geval overleggen we eerst met Supportersvereniging Ajax en de andere leden van de Ajax Supporters Delegatie hoe we dat het beste kunnen regelen,” aldus Geelen, die het zegt met de wetenschap dat ook Ajax zichzelf in de voet schiet als het langer wacht met het toelaten van supporters dan nodig. De begroting van de club drijft grotendeels op recette-afhankelijke inkomsten, in totaal zo’n zestig miljoen euro, waar de inkomsten uit tv-gelden bijvoorbeeld acht miljoen euro zijn.

De voorwaarden waaronder seizoenkaarthouders hun seizoenkaart verlengden zijn helder: voor elk duel dat zonder publiek gespeeld wordt, krijgen zij geld terug. “Het risico ligt volledig bij Ajax,” aldus Geelen. “Waarom we dat doen? Deze supporters zorgden er mede voor dat we afgelopen jaren zo konden groeien en konden aanhaken bij de Europese top. Dat zijn we niet vergeten toen we deze regeling maakten.”

Prioriteit blijft zo snel mogelijk een volle Arena. “Ik hoop toch niet dat de clubs deze crisis nodig hebben om te zien dat er zonder fans bijna niks meer aan is,” aldus Geelen. “De fans zijn niet ‘een belangrijke stakeholder’, fans zijn de basis van het hele voetbal. Niet alleen voor Ajax, maar voor de totale voetbalwereld. In die zin is het wel goed dat de crisis dat weer extra laat zien. Hopelijk worden daar positieve lessen uit getrokken.”

Lees onze volledige reportage over voetbal in Coronatijd in ons magazine Ajax Life. Nummer 11 valt deze week bij leden van Supportersvereniging Ajax (Ajax Life en Ajax Jonge Schare) op de deurmat. Het blad ook ontvangen? Sluit je snel aan!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >