Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Voetbalshirts of reclame voor maandverband?

De tijd van het jaar is aangebroken dat ik bergen popcorn in huis haal. Het is namelijk de periode waarin de wedstrijdcollectie van 2020/2021 gaat uitlekken of netjes wordt gepresenteerd. En dat veroorzaakt doorgaans een heerlijke tsunami aan meningen!

07 mei 2020 - 14:41
uitshirt-12001
We zijn benieuwd welke spelers de shirtpresentatie voor 2020/2021 verzorgen! © Ajax Images

Ja, maar echt hoor! Wij Ajacieden zijn een stel heerlijke fashionistas bij elkaar, als het erop aankomt. Over kleuren, een streepje meer of minder, de belettering op de rug, de pasvorm en noem alles maar op.

“Dit is toch geen Ajaxshirt,” riepen velen in koor, toen Ajax een paar jaar geleden een gifgroen uitshirt presenteerde. Ook ik huilde tranen met tuiten, maar het verkocht vervolgens als een malle, want kinderen vonden het prachtig. Hoe fraai we een shirt vinden – of gaan vinden – hangt ook samen met de prestaties die erin worden behaald.

Het zwarte uitshirt van vorig jaar is daar een goed voorbeeld van. Die werd lafjes ontvangen, maar raakte werkelijk overal uitverkocht door de goede resultaten. Hoe dan ook, we speuren al maanden de duistere krochten van het internet af op zoek naar plaatjes van de collectie van volgend seizoen. Doe ik dat zelf ook? Yep, schuldig!

De waarschijnlijke kleuren van het uitshirt en het aangekondigde derde shirt zijn alweer uitgelekt. Het is dan altijd lollig dat handige photoshoppers gelijk aan de slag gaan en overal plaatjes posten van wat mogelijk het nieuwe uittenue wordt.

Dat is leuk, want anderen lopen dan weer tegen die plaatjes aan, plempen die op socials onder het mom: dit is ‘m! Iedereen wil de eerste zijn. Andere mensen met bronnen reageren dan weer dat het nepnieuws is en dat het echte shirt er toch echt anders uit komt te zien. Vermakelijk!

Ondertussen zitten de nepshirtjesboeren in China ook niet stil en komen zij met shirts waarvan je nu al weet: dat is ‘m niet. Op dergelijke sites werden vorig seizoen de meest bijzondere ontwerpen vooraf verkocht als hét nieuwe uitshirt, maar Ajax kwam toch echt met heel wat anders op de proppen.

Vermoedelijk heeft Ajax dit ook gebruikt om Antony naar Amsterdam te krijgen

Een deel van de nieuwe trainingslijn lekte woensdag her en der uit op verkoopsites. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling, maar ja, elk jaar is er wel een partij die denkt: “Weet je wat, we flikkeren de hele handel alvast online.”

Natuurlijk ga je dan even kijken. De ronkende verkoopteksten maken vervolgens gelijk je hele dag goed. Nou ja, mijn dag in elk geval. De bewuste website belooft dat de kleding een ‘absolute bewegingsvrijheid’ geeft, dat het is voorzien van een ‘effectieve vochtregulatie’ en bovendien een ‘hoog draagcomfort’.

Toen ik dat las viel er een deken van serene rust over me heen. Totale opluchting maakte zich van mij meester. Nee maar écht! Je moet er toch – donders nog aan toe – niet aan denken dat de spelers geen ‘absolute bewegingsvrijheid’ hebben?

Vermoedelijk heeft Ajax dit ook gebruikt om Antony naar Amsterdam te krijgen: “Yes, you’ll get lots of money, but also our matchclothing stays very, how do you say, eh, well, it stays nicely dry and so.” Dat was het moment dat hij gelijk tekende. Dat weten niet veel mensen, maar dat is wel zo.

Maar goed, ik word dus altijd onwijs vrolijk van productteksten. Die van voetbalshirts lezen vaak als een reclame voor maandverband: “Het Ajaxshirt is gemaakt van 100 procent polyester en is voorzien van een technologie die ervoor zorgt dat jij droog en comfortabel blijft tijdens jouw wedstrijd of training.”

Dat is toch heerlijk?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >