Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vierde man van toen: 'Van Gaal had naar de tribune gestuurd moeten worden'

Naast het puntertje van Patrick Kluivert is de karatetrap van Louis van Gaal een iconisch beeld uit de finale van 24 mei 1995. De oud-gymnastiekleraar speelde met vuur en had geluk dat vierde man Adrian Porumboiu niet de man met de fluit was…

22 mei 2020 - 13:28
karategrap-1200
Naast het puntertje van Kluivert is dit het beeld van een kwart eeuw geleden. © Pro Shots

De karatetrap is al een kwart eeuw een episch beeld. De Ajaxtrainer als acrobaat in maatpak. Als het hoofd van Jari Litmanen ternauwernood ontsnapt aan een ruwe ontmoeting met de noppen van Marcel Desailly, zet Van Gaal de schijnwerpers op zichzelf. In de hoop dat de vonk overslaat ten gunste van het Ajaxspel.

Scheidsrechter Ion Craciunescu laat het gaan, maar Ajax heeft geluk dat vierde man Porumboiu geen kaarten op zak droeg en dus niet de regie had. “Ik gebaarde Ion dat hij even moest komen en legde uit wat er was gebeurd. Ik kijk er niet anders naar dan 25 jaar geleden. Van Gaal had naar de tribune gestuurd moeten worden,” zo vertelt Porumboiu in onze special ‘Terug naar Wenen’.

Dat gebeurde gelukkig niet en de Roemeense Porumboiu had niet zodanig veel invloed dat hij de scheidsrechter meekreeg. “Ik vond zijn actie uitermate ongepast. Hijzelf achteraf ook, begreep ik. Dat Ion hem tot rust maande en het er verder bij liet zitten, was zijn besluit. We hebben het er in de evaluatie ook verder niet meer over gehad.”

Ondanks dat Porumboiu er nog altijd hetzelfde over denkt, kan hij wel lachen om de herinnering. “Het was een knap staaltje acrobatiek. Ik vraag me af of hij nog steeds in staat is zo’n actie uit te voeren,” grapt de inmiddels 69-jarige Roemeen, die eind 1996 stopte als scheidsrechter en sinds 2003 eigenaar is van voetbalclub FC Vaslui.

De Ajax Life-special 'Terug naar Wenen' valt bij al onze leden van Ajax Life en Ajax Jonge Schare op de deurmat. Wil jij het reguliere magazine Ajax Life ook ontvangen? Sluit je dan snel aan bij SV Ajax!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >