Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Trotse Dest kijkt elke morgen vanuit zijn bed naar Talent van het Jaar-trofee

Wat goed is, komt snel en in het geval van Sergiño Dest zelfs razendsnel. Hij speelde zich ogenschijnlijk makkelijk in de basis van Ajax 1, werd Amerikaans international én door de technische staf verkozen tot Talent van het Jaar. We bellen met de trotste Ajacied!

15 mei 2020 - 18:45
dest-12005
Geen schaal, maar wel een persoonlijke prijs voor Dest! © Ajax Images

Ajax bereidde zich afgelopen zomer in Oostenrijk voor op seizoen 2019/2020. In het rustieke Bramberg am Wildkogel werd vrij snel duidelijk dat de negentienjarige Dest plannen had. De jongeling was één van de talenten die zich mocht presenteren aan Erik ten Hag. Hij deed dat zonder schroom en vanaf dat moment ging het hard.

Inmiddels zijn we zo’n zeven maanden verder en mag de verdediger terugkijken op een leerzame periode. Eentje die hij bekroonde met het in ontvangst nemen van zijn eerste persoonlijke prijs als speler van Ajax 1. Een stukje waardering dat hem niet onberoerd liet.

Hi Sergiño, gefeliciteerd met je verkiezing Talent van het Jaar!
“Hartstikke bedankt, ik hoorde het echt net pas. Pfff... Echt geweldig!”

Hoe verrast ben je?
“Onwijs verrast. Serieus, dit is echt een heel mooie verrassing. Ik zag het totaal niet aankomen. Ik was aan het trainen en hoorde dat ik erna een interview zou hebben, maar er werd niet gezegd waarvoor. Opeens zag ik de trainer met een trofee in zijn handen en die bleek voor mij te zijn!”

Wist je gelijk om welke prijs het ging?
“Nee, dat wist ik ook niet, maar dat werd me natuurlijk snel duidelijk. Dit is echt heel mooi.”

De technische staf verkoos jou tot talent van het jaar. Wat vind je van die erkenning?
“Dat zegt mij in ieder geval dat ik een gewaardeerde kracht ben. Ik voel me er sowieso ontzettend door vereerd. Het is alleen maar een extra drive voor mij om nog verder te gaan, want ik wil nog veel meer prijzen winnen.”

Weet je al waar de trofee komt te staan?
“Zeker weten, op een mooie plek in mijn kast in mijn slaapkamer. Daar staan nog een aantal prijzen en daar kan ik dan trots vanuit mijn bed naar kijken. Deze krijgt echt wel een mooie plek!”

Voelde jij tijdens de voorbereiding al dat je een kans zou gaan krijgen?
“Ja, ik voelde vrij snel dat ik goed bezig was. Dat heb je wel rap door natuurlijk, dus dat voelde lekker. Quincy Promes was er ook nieuw bij en hij gaf mij veel vertrouwen. Hij vertelde me kalm te blijven en zei dat ik vooral door moest gaan met wat ik deed, want dan zou ik volgens hem wel bij de selectie blijven. Ik speelde volgens mij bijna alle oefenwedstrijden en ook daarin ging het vrij goed.”

In Oostenrijk haakte je relatief eenvoudig aan bij de grote jongens. Verraste je dat?
“In het begin dacht ik natuurlijk wel even ‘wow’, maar daarna ging het snel steeds een stukje gemakkelijker en kreeg ik het gevoel dat ik er goed tussen paste. Ik vond al snel mijn draai. Dat was wel een héél lekker gevoel. Het gevoel van: ik kan dit ook!”

Hoe zwaar is het om als jong talent ineens continu op zo'n hoog niveau te moeten presteren?
“In het begin voelde ik het eigenlijk niet. Na een tijdje werd het mentaal wel wat zwaarder, moet ik eerlijk zeggen. Er werden ineens ook andere dingen van me verwacht. Veel mensen vroegen me dingen, terwijl ik me echt honderd procent moest focussen op mijn spel en ontwikkeling. Even verslappen en je ligt eruit. Concurrentie genoeg. Dat is ook echt alleen maar goed, want dat helpt om scherp te blijven. Het werd dus wel steeds zwaarder en zwaarder, maar ik denk dat ik daar wel goed mee ben omgegaan.”

Je hebt het over de mentale belasting, hoe ging dat fysiek?
“Dat viel me nog best mee. Ik ben altijd gretig. Ik voelde niet echt pijntjes of zo. Ik had wel een tijdje wat last onder mijn knie, bij mijn pezen en aanhechtingen. Dat ga je een keer voelen door de vele wedstrijden op hoog niveau en al het explosieve wenden en keren. Maar goed, daar heb ik nu totaal geen last meer van. Ik speelde hartstikke veel, maar probeer mezelf altijd fit te houden en goed mijn rust te pakken. Dat laatste deed ik het begin misschien nog wat te weinig. Hakim Ziyech gaat slapen na de training, maar ik ben nog jong. Ik vind andere dingen ook nog leuk om te doen, maar leerde al snel dat rust pakken gewoon belangrijk is.”

Hoe ga je als jonge speler om met alle plotselinge aandacht, want er kwam een hoop op je af!
“Ja, weet je, ik ben best wel kalm daarin. Ik hou niet echt bij wat er allemaal over me wordt gezegd. In de media wordt veel geschreven, maar ik weet zelf prima wat er speelt. Overal staat wat ik wel of niet moet doen, maar dat weet ik zelf het best. Ik maak mijn eigen keuzes en ben door de buitenwereld niet heel beïnvloedbaar. Natuurlijk luister ik goed naar adviezen, maar dan vooral van mensen die dichtbij mij staan. Dus mijn ouders, mijn familie, mijn zaakwaarnemer en de trainers.”

Wat zijn je concrete doelen voor komend seizoen?
“Ik wil mezelf vooral heel goed ontwikkelen als speler en als persoon. Door de coronacrisis werden we afgelopen seizoen natuurlijk geen kampioen, maar ik wil wel heel graag als team kampioen worden. Dat is niet makkelijk heb ik gemerkt, want de laatste fase van afgelopen seizoen hadden we het best moeilijk. Dus ik hoop dat we volgend seizoen concrete prijzen kunnen pakken.”

Welke aspecten wil je aan je spel verbeteren? Waar zit voor jou de groei?
“Haha, ik heb absoluut dingen die beter moeten, maar ik weet niet of het slim is om die te vertellen! Tegenstanders lezen ook mee en dan kunnen ze mij daar volgend seizoen op pakken, haha! Ik hou dat dus voor mezelf, maar reken maar dat ik ermee aan de slag ga, want natuurlijk zijn er dingen die beter kunnen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >