Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Atouba dacht dat spelen bij Ajax een eitje zou worden…

In de categorie ‘ken je deze nog, nog, nog’ kom je als Ajaxsupporter al gauw uit bij niemand minder dan Timothée Atouba. We hebben, los van alle grappen en grollen, weinig goede herinneringen aan de linksback uit Kameroen. Hij kijkt zelf ook met buikpijn terug.

15 mei 2020 - 16:14
atouba-1200
Verzin zelf een onderschrift! © Pro Shots

Martin Jol was in 2009 trainer bij Ajax en we herinneren ons allemaal bovenstaande foto, waarop hij poseert met twee aanwinsten. Jeroen Verhoeven en dus Atouba. De coach kende hem nog van zijn tijd als trainer bij Tottenham Hotspur en Hamburger SV en dacht dat Atouba een versterking zou blijken.

Nou ja, dat liep dus even flink anders. Atouba kwam niet verder dan één duel in de eredivisie, de verloren uitwedstrijd op bezoek bij PSV (4-3). Het werd een totale mislukking en Atouba dacht er vooraf misschien ook wel te makkelijk over, zo maken we op uit een tof gesprek dat VICE had met de toenmalige miskoop.

“Ik dacht: ik heb al in de Premier League en de Bundesliga gespeeld, dus de eredivisie wordt een eitje. Dat was een grote fout van mij.” Dat klopt. Zijn debuut werd een nachtmerrie. “Ik merkte dat ik nog niet honderd procent fit was en nog geen goede klik had met mijn teamgenoten.”

Die goede klik zou ook nooit komen, want na een enkel bij vlagen doldriest optreden was het eigenlijk al gedaan. “Ik wilde soms de lange bal spelen, maar Ajax wil altijd tiki-taka spelen, zoals Barcelona. Ik raakte enorm gefrustreerd.”

Niet alleen Atouba raakte gefrustreerd. Nee, Luis Suarez kwam de verdediger na de verliespot in Eindhoven opzoeken. “Het was mijn fout dat we die wedstrijd verloren. Ik herinner me dat Suarez na de wedstrijd in de kleedkamer naar mij toe kwam. Hij was woedend en gaf me keihard op mijn flikker. Ik werd niet boos. De kritiek was terecht.”

De slechte eerste indruk poetste Atouba nooit meer weg. Voortdurende knieklachten maakten eveneens dat hij zich niet kon revancheren. Een infectie in zijn knie, om precies te zijn. Uiteindelijk verloste Frank de Boer de verdediger, die 42 interlands voor Kameroen speelde, uit zijn lijden.

“Hij zei: ik heb geregeld dat we jouw contract kunnen beëindigen, zodat je een nieuwe club kunt gaan zoeken. Ik bedankte hem, omdat hij me de waarheid vertelde.”

Na een jaar zonder club, pikte Las Palmas hem op, waarna zijn carrière voorbij was.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >