Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uitslag enquête: supporters willen geen voetbal voor lege tribunes

Het woord is nu een keertje aan de supporters. En 70 procent van de supporters vindt het een slecht idee om de eredivisie zonder publiek uit te spelen. Als er niet in volle stadions kan worden gevoetbald, dan hoeft het staartje van seizoen 2019/2020 voor de supporters niet meer.

06 april 2020 - 15:00
uitslagenquetecollectiefcar
Voetballen doe je voor supporters. Punt uit. © Pro Shots

Dit alles blijkt uit een enquête van Supporterscollectief Nederland. In dit collectief zijn allerlei groeperingen verenigd om op die manier voor het gezamenlijk belang van de Nederlandse voetbalsupporter te strijden. Ook SV Ajax behoort tot de leden van het collectief.

Zowel de leden als individuele supporters hebben een korte vragenlijst ingevuld en de conclusies zijn overduidelijk: 70 procent van de 12.500 respondenten zegt niet zonder publiek te willen spelen. Verder zegt 35 procent dat volgend seizoen zo min mogelijk doordeweeks moet worden gespeeld.

Ja, je leest het goed. Dit betreft volgend seizoen – 2020/2021 dus – maar het schema voor volgend seizoen is al gemaakt en het kan zomaar zijn dat dit vanwege uitloop op de schop moet. Vandaar dat dit dient te worden meegenomen in het besluit over al dan niet uitspelen van het huidige seizoen.

Daarnaast geeft 28 procent aan dat het hem of haar niets uitmaakt op welke dag er precies wordt gevoetbald, zolang we maar weer met z'n allen richting stadion en tribune kunnen. Een grotere groep van 37 procent van de respondenten overziet dit nu nog niet en wil afwachten hoe de coronacrisis zich ontwikkelt.

Hoe nu verder? Ten eerste benadrukt het Supporterscollectief Nederland dat gezondheid voorop dient te staan bij een beslissing over de voortgang van seizoen 2019/2020. Toch kan het natuurlijk geen kwaad om de mening van supporters onder de aandacht te brengen bij KNVB, Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie.

Dat is dan ook precies wat er gebeurt, want deze zogenoemde stakeholders voeren dinsdag weer eens overleg. Daarna schuiven ook andere betrokkenen aan, zoals het Supporterscollectief. Uiteraard komen er allerlei mogelijke scenario's ter tafel, maar of er ook al een definitieve beslissing volgt? Dat is koffiedik kijken.

Misschien wordt er wel afgewacht welke richtlijnen de Uefa uitvaardigt over spelerscontracten en de transferperiode. De Uefa hoopt half april meer duidelijkheid te kunnen schetsen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >