Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uefa dreigt met afpakken Europese plekken bij stopzetten eredivisie

Van je vrienden moet je het hebben... Nou, niet dus! Terwijl de wereld in brand staat en bij diverse clubs eindelijk doordringt dat voetbal van ondergeschikt belang is, blijkt het nog een hele klus om de eredivisie ook daadwerkelijk stop te zetten. Al is het maar omdat de Uefa dreigt met sancties.

03 april 2020 - 09:55
nogmeeruefagedoecar
Vroeger. Toen er tenminste nog gewoon gevoetbald werd. © Pro Shots

Marc Overmars heeft voor flink wat consternatie gezorgd met zijn uitspraken over een Trumpiaanse KNVB en ten dode opgeschreven eredivisie. Die conclusie kunnen we ruim 24 uur later rustig trekken, want alles en iedereen is in rep en roer.

AZ en PSV volgden met een oproep aan de KNVB om de competitie definitief te stoppen, maar dit gebeurt nog wel met de nodige twijfels. Feyenoord durft nog niets. Er wordt Overmars verweten goede sier te willen maken, omdat hij voor de muziek uitliep met het innemen van een stevig standpunt.

Zoals altijd in de eredivisie is eensgezindheid en solidariteit ver te zoeken, maar de Uefa probeert de kikkers weer terug in de kruiwagen te stoppen. Hoe? Door te dreigen. Dat heeft weinig met klasse te maken in deze rare tijden, vooral met belangen. Belangen en geldzorgen, zogezegd.

De Europese voetbalbond heeft een brief doen uitgaan naar de 55 aangesloten bonden, waarin wordt meegedeeld dat er serieuze gevolgen kunnen kleven aan het besluit op eigen houtje een competitie stil te leggen. Die gevolgen kunnen bestaan uit het intrekken van Europese startbewijzen...

“We hebben 17 maart in een vergadering afgesproken dat al het mogelijke moet worden gedaan om nationale en Europese competities uit te spelen zoals het hoort. Deelname aan een Uefa-competitie wordt bepaald op basis van het sportieve eindresultaat van een volledige nationale competitie. Als een competitie wordt stopgezet, bekijken we of wel aan die voorwaarde is voldaan,” zo lezen we.

Het is niet bepaald stijlvol van de Uefa om zo'n brief te schrijven, maar goed. Zo kennen we de bond weer. Iedere keer als je denkt dat het niet erger kan, lukt het nog dieper onder een morele ondergrens te zakken. Om het nog ingewikkelder te maken: de Uefa-brief is voorzien van een handtekening van de ECA.

Je weet wel, dat bondgenootschap van clubs waarin Edwin van der Sar zitting heeft. Zwart op wit is nu dus de ingewikkelde situatie ontstaan dat Van der Sar namens Ajax pleit voor het stoppen van de eredivisie, terwijl diezelfde Van der Sar namens de ECA oproept dat de eredivisie ten koste van alles moet worden uitgespeeld want anders volgen er sancties...

Overigens is het niet zo dat de Uefa eeuwig wil wachten. Als vroeg of laat echt blijkt dat het niet gaat lukken om de competities te hervatten, volgt er een decreet vanuit de ivoren toren en kunnen competities alsnog gestopt worden. Het wordt interessant wie er buigt en/of barst. En dan hebben we het juridische aspect rondom aflopende spelerscontracten en transfers nog niet eens behandeld.

De eerste lakmoesproef volgt waarschijnlijk in België, waar de KBVB het plan heeft opgevat om de huidige stand om te toveren tot eindstand. De Belgen laten in dat geval de play-offs schieten zodat Club Brugge – dat een flinke voorsprong heeft – officieel tot kampioen kan worden uitgeroepen. Alleen schrok de Uefa hier dus zo van dat het direct in de pen klom om te dreigen.

We weten niet precies hoe het in België zit, maar het is interessant wat De Telegraaf hier tegenin brengt. De Telegraaf schrijft dat de competities in de eredivisie en eerste divisie officieel lopen tot 24 mei. Dit terwijl politiek Den Haag de voetballerij al tot 1 juni in de ban heeft gedaan. Dit moet genoeg zijn om al officieel te kunnen spreken van overmacht.

Al blijft het natuurlijk de vraag of de Uefa zich iets aantrekt van die juridische dekking...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >