Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Shirt van gouden Ajax jaren zeventig uitgeroepen tot 'meest mythische'

Wij hoeven jullie natuurlijk niet uit te leggen hoe bijzonder Ajax is. Onwijs bijzonder zelfs. Al die bijzonderheden zorgen ervoor dat wij supporter zijn van Ajax en de club wereldwijd aanspreekt. Het shirt van het gouden Ajax van de jaren zeventig is nu zelfs uitgeroepen tot meest mythische voetbalshirt.

07 april 2020 - 11:22
shirtmythischcar
Cruijff maakt zich in het meest mythische shirt ooit op voor de EC1-finale van 1972. © Ajax Images

Ajacieden zijn al decennia in staat om furore te maken en dit beperkt zich niet tot de landsgrenzen. Nee, Ajax staat er wereldwijd goed op. Het is fijn om dit na de recente Europese glorie ook weer eens aan den lijve te ondervinden, want zo maakt een nieuwe generatie kennis met al dit moois.

Ajax staat voor voetbal zoals voetbal is bedoeld, met zelf opgeleide spelers die uitgroeien tot wereldsterren. Maar dat is nog niet alles. Nee, Ajax staat voor wit-rood-wit en het Ajaxshirt is er eentje die je uit duizenden herkent. Zelfs op een zwartwit-televisie pik je het Ajaxshirt er zo uit.

Dit is niet iets wat wij ter plekke verzinnen... Nee, het is echt zo. De verkiezing van France Football is het zoveelste bewijs. Hoezo? Nou, de organisator van onder meer de Gouden Bal – toch niet de minste prijs... – heeft het shirt van het gouden Ajax in de jaren zeventig uitgeroepen tot het meest mythische voetbalshirt.

Johan Cruijff, Piet Kezier, Sjaak Swart en al die andere helden droegen in dit tijdperk een shirt gemaakt door Le Coq Sportif en veroverden de wereld. Niet alleen door goed te voetballen en succesvol te zijn, maar ook vanwege hun uitstraling. Baarden, lange haren, slanke lijven.

Wie in de jaren zeventig voetballer was bij Ajax genoot de populariteit van een rockster. En Amsterdam was de plek waar het gebeurde. Het is geen toeval dat FourFourTwo dit gouden Ajax al eens uitriep tot de beste voetbalploeg ooit.

De indruk die werd achtergelaten, laat nog altijd zijn sporen na. Van alle duizenden voetbalshirts die er door de jaren heen zijn gedragen, spreekt het wit-rood-wit van Ajax – met dunne rode baan! – blijkbaar nog altijd het meest aan.

Dit is in ieder geval zo bij de redactie van France Football. En, laten we eerlijk zijn: het wil best wat zeggen als groepje Fransen Ajax op de eerste plek verkiest boven het groen van Saint-Etienne. Overigens komt het shirt van de Franse nationale ploeg wel vier keer voorbij.

https://twitter.com/francefootball/status/1247120862282682368

Grappig genoeg is het tenue op plek drie, het shirt van het Nederlands elftal voor het WK 1974, tot op zekere hoogte gedragen door dezelfde groep Ajacieden. Kun je nagaan als we er niet weer waren ingetuind, dan was dit oranje tricot misschien wel op de eerste plek geëindigd. Nu is het toch weer Ajax dat de eer hoog moet houden!

Opvallend genoeg komen zowel Ajax (shirt 2018/2019) als het Nederlands elftal (EK 1988) nog een tweede keer voor op de lijst, in het rechterrijtje. Best bijzonder! Over smaak valt uiteraard niet te twisten, maar er zijn zo onwijs veel mooie voetbalshirts gemaakt en toch is Nederland bijzonder goed vertegenwoordigd.

Het Ajaxshirt van 18/19 werd door veel supporters niet als overdreven bijzonder beschouwd, zeker niet na de mooie uitgave van een seizoen eerder, maar hier komt het betoveren van de wereld met prachtig voetbal natuurlijk weer om de hoek kijken. En inderdaad zien we Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt genoemd worden bij de uitleg van shirt 47.

We kunnen helaas niet verwijzen naar een pagina van France Football zelf, maar als je op de tweets klikt die we hieronder hebben ingevoegd, kun je wel de volledige lijst nalopen. Veel plezier hierbij!

https://twitter.com/FredPavlidis/status/1247404631954722816

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >