Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Pittige uitspraken Overmars zorgen voor tweespalt in eredivisie

Marc Overmars heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid. En niet bepaald subtiel. De sportieve baas van Ajax vergeleek de houding van de KNVB met die van de wispelturige Donald Trump, stelt dat de eredivisie dood is en dreigt Ajax zelfs terug te trekken. Het zorgt elders voor gefronste wenkbrauwen.

02 april 2020 - 11:11
overmarstweespeltcar
Hoe zal de koffie gesmaakt hebben vanmorgen in huize-Overmars? © Pro Shots

De woorden van Overmars hebben hun uitwerking niet gemist. Dat kunnen we duidelijk stellen en wat de verdere gevolgen blijken? Dat kunnen we met de kennis van nu nog niet zeggen. Er is de Uefa nog altijd veel aan gelegen om de competitie uit te spelen en de KNVB loopt graag in de pas.

Het is logisch dat de KNVB zich aansluit bij de Uefa omdat de gevolgen anders zeer groot kunnen zijn, maar het is ook logisch dat Overmars pleit voor meer realiteitszin. Dat laatste lijkt volledig te ontbreken in de jacht op de goed gevulde geldzakken. De Premier League weet zich zo'n beetje dagelijks voor schut te zetten.

Overmars staat niet alleen. Hij weet zich gesteund door zeker acht clubs, zo lezen we links en rechts, terwijl ook de aanvoerders er voorlopig totaal niet op zitten te wachten om de eredivisie of zelfs ook maar de groepstraining te hervatten. De captains willen eerst garanties van het RIVM. Het lijkt echter uitgesloten dat het RIVM vroeg of laat honderd procent veiligheid kan garanderen.

Het verwijt lijkt eerder te zijn dat Overmars iets te fel van leer trekt, onder meer door het opeisen van het startbewijs voor de Champions League. De marges aan de kop van de eredivisie zijn gering sinds Ajax voor de tweede keer een voorsprong van zes punten uit handen heeft gegeven. Ajax staat slechts op basis van een beter doelsaldo boven nummer twee AZ.

Het Algemeen Dagblad schrijft dat er donderdag weer overleg is tussen clubs en KNVB, waarbij enig vuurwerk wordt verwacht. ADO Den Haag, Fortuna Sittard, PEC Zwolle en RKC Waalwijk hebben zich net als Ajax hardop uitgesproken over het vervolg van de competitie – schrappen! – maar het verwijt is dat er nog te veel vanuit eigenbelang wordt gehandeld. Genoemde clubs verkeren stuk voor stuk in de (kansloze) strijd tegen degradatie.

Ook bij PSV leven flinke twijfels over zomervoetbal om de eredivisie af te ronden, maar wij zijn stiekem eigenlijk wel benieuwd hoe AZ en Feyenoord erover denken. Niet dat Feyenoord serieus veel heeft te vinden, maar het behoort wel tot de traditionele topdrie. En AZ dreigt het grootste slachtoffer van allemaal te worden, op basis dus van dat mindere doelsaldo.

Er leeft bij verschillende clubs en de KNVB ook de angst om te snel een streep door het restant van het seizoen te zetten. Wat als andere competities wel afgemaakt kunnen worden, wat als de KNVB het zwarte schaap blijkt, wat als de Uefa maatregelen besluit te nemen tegen Nederlandse ploegen? Vragen, vragen. En zoals zo vaak de laatste tijd: weinig antwoorden. De angst regeert.

Overigens is het ook weer niet zo dat andere clubs Overmars direct voor gek verklaren. Het zou wel fijn zijn om de gevolgen eerst iets beter uit te werken. Wat gebeurt er als Ajax inderdaad ten koste van AZ de Champions League in gaat, volgt er dan financiële compensatie voor de Alkmaarders? Zo ja, dan lijkt Overmars al meer volgers te hebben. De sportieve baas is al bereid om een noodfonds te financieren.

Toch durven wij niet direct te wedden dat dit alsnog eensgezindheid oplevert. Er is namelijk nooit eensgezindheid in de eredivisie. Dat hebben we de afgelopen seizoenen wel gemerkt als er weer eens een discussie over het verbod op kunstgras werd gevoerd. Als je het daarover al niet eens kunt worden, waarom dan wel over corona-maatregelen?

Het zijn interessante tijden, mensen. En die interessante tijd blijft nog wel eventjes duren.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >