Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gedoe, gedoe, gedoe in eredivisie over allerlei startbewijzen

We zijn eindelijk af van mogelijke scenario's om de eredivisie te hervatten. Maar, geen zorgen! We schakelen moeiteloos door naar nieuwe mogelijke scenario's. Over volgend seizoen bijvoorbeeld, maar laten we eerst het huidige seizoen eens afwikkelen. Dat wordt al lastig zat!

22 april 2020 - 11:03
gedoegedoegedoecar
Qua mogelijke scenario's voorspellen wij nog een heleboel bekvechten! © Pro Shots

Het is haast schattig om te zien in welke bochten mensen zich wringen om het betere onderlinge resultaat van AZ doorslaggevend te laten zijn voor het 'kampioenschap'. NOS-verslaggever Jeroen Grueter is de volgende in een steeds langere lijst van personen die druk zijn met proefballonetjes.

Je vraagt je af of ze ook zo druk met onderling resultaat waren geweest als niet Ajax, maar AZ op basis van doelsaldo koploper was geweest, maar goed... Op basis van de reglementen kan het haast niet anders of Ajax wordt uitgeroepen tot kampioen, weet De Telegraaf. Als er al een kampioen wordt aangewezen.

Of de KNVB ook een schaal moet uitreiken is een tweede, maar anders kunnen we het startbewijs voor de Champions League best beschouwen als een kampioenspremie. En een lucratieve ook nog eens. Moet hier dan het uitkeren van een kampioenspremie voor de selectie tegenover staan? Goede vraag! Overigens is Nederland officieel nog niet eens verzekerd van een direct CL-startbewijs, vergeet dat niet...

https://twitter.com/Jeroen_Grueter/status/1252668239143985152

Zo zijn er wel meer goede vragen. Goede vragen waarop nog geen passende antwoorden zijn. En als er passende antwoorden zijn gevonden, kunnen die oplossingen wel eens voor gedoe zorgen. Nou ja, sterker nog... Er is al sprake van gedoe over alle losse eindjes waar de eredivisie mee wordt geconfronteerd!

Zo moet er dus beslist worden over de Europese startbewijzen. FC Utrecht was er op twee fronten – competitie en bekertoernooi – zeer dichtbij, maar staat met lege handen. Kan de KNVB het maken om Utrecht voorrang te geven ten opzichte van Willem II? De Tilburgers doen alvast hun best om het ticket op te eisen.

Overigens kun je je best nu al afvragen wat de 'oorlog' om Europees startrecht achteraf waard blijkt te zijn. De voetbalkalender wordt enorm door de war gegooid en mogen clubs deze zomer al in het vliegtuig stappen om allerlei wedstrijden in de voorronde te spelen? Het lijkt haast een utopie.

Zo gek is het niet om een scenario in gedachten te houden waarbij de Uefa werkt met een bepaalde plaatsing of zelfs uitnodigingen om hoofdtoernooien te vullen. Er stond al een verhaal in Spaanse media dat Atlético Madrid volgend seizoen 'gewoon' Champions League speelt, of de Spaanse voetbalbond de club nu aanmeldt of niet. Zo niet, dan deelt de Uefa een wildcard uit.

Maar goed, even terug naar de eredivisie. Daar moeten ook nog wat vraagstukken worden opgelost.
Bovenaan de ranglijst is de zaak dankzij een verschil in doelsaldo op zich vrij duidelijk, maar wat doe je onderin? Kun je ADO Den Haag en RKC Waalwijk laten degraderen op basis van een voor driekwart gespeelde competitie? Eigenlijk niet natuurlijk, hoe kansloos het er ook uitzag. Het idee werd daarom geopperd de competitie uit te breiden naar twintig clubs.

Klinkt logisch, maar logica in de Nederlandse voetballerij gaat gepaard met gedoe. Veel gedoe. Zo moeten de regels aangepast worden om de eredivisie uit te breiden naar twintig clubs, schrijft het Algemeen Dagblad. Er is een vijf/zesde meerderheid nodig voor goedkeuring, maar zoveel voorstanders lijken er niet te zijn. FC Emmen en Sparta zijn bijvoorbeeld fel tegen en de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie zien hun competitie ernstig devalueren.

En een competitie met twintig clubs wordt ook gewoon een beetje druk. Het wordt al proppen om een speelschema te maken voor een seizoen dat ergens in september of zelfs oktober van start gaat, terwijl er in de zomer een EK op het programma staat. Tussendoor is er ook nog eens Europees voetbal en het KNVB-bekertoernooi. Kunnen de spelers dat allemaal wel aan?

De kans is best aanwezig dat de eredivisie uit achttien clubs blijft bestaan. Maar welke achttien clubs? 'Gewoon' ADO en RKC, of worden die ingeruild voor SC Cambuur en De Graafschap? Welke beslissing er ook wordt genomen, er zullen slachtoffers vallen... Het is geen toeval dat nummer drie FC Volendam al een brief naar de KNVB heeft geschreven waarin om juridische motivering wordt gevraagd van welk besluit dan ook.

Misschien worden we vrijdag na een overleg tussen de KNVB en clubs een stukje wijzer, maar grote kans dat diverse advocaten in de startblokken staan of al door de reglementen speuren. Ondanks het stopteken zal het in de eredivisie nog wel een tijdje onrustig blijven...

https://twitter.com/JurrVanWessem/status/1252877232323719172

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >