Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ga maar uit van een eredivisie met 'gewoon' achttien clubs

Eensgezindheid, solidariteit, compassie. Het is in de eredivisie zoals altijd ver te zoeken. In plaats daarvan regeert het eigenbelang. In hoeverre kun je dat bepaalde clubs kwalijk nemen? Ook dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Het zorgt er wel voor dat de eredivisie uit achttien clubs blijft bestaan.

23 april 2020 - 10:12
rekenopachttiencar
Zelfs een gemankeerd Ajax had dit seizoen geen kind aan ADO. © Pro Shots

Achter seizoen 2019/2020 is zoals bekend uit coronanood na 75 procent al een punt gezet, maar dit zorgt wel voor allerlei losse eindjes die op één of andere manier toch aan elkaar geknoopt moeten worden. Dat is zo gemakkelijk nog niet als er minstens achttien verschillende belangen spelen.

Minimaal achttien en wellicht zelfs 25 belangen of nog meer, want ook de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie hebben iets te vinden. Die competitie moet ook waarde behouden. Degraderen ADO Den Haag en RKC Waalwijk wel of niet, mogen SC Cambuur en De Graafschap promoveren of hangt er een donkere wolk boven hun ambities?

Het is aan de KNVB om knopen door te hakken, maar dat is zo simpel nog niet. Eén scenario kan inmiddels wel doorgestreept en dat is een eredivisie bestaande uit twintig clubs. Het is in theorie zeker nog mogelijk om de competitie uit te breiden naar twintig clubs, maar een vijf/zesde meerderheid die hiermee instemt? Nee, nee, nee.

Als de eredivisie voor 2020/2021 wordt uitgebreid naar twintig clubs, moet die zo snel mogelijk weer worden ingekrompen. Hier zijn diverse clubs huiverig voor. Stel je voor dat je net een slecht jaar hebt als er drie ploegen op zeker afzakken, daar zit je dan... Vandaar dat clubs als FC Emmen en Sparta liever twee thuisduels missen en een 'gewone' competitie prima vinden.

Maar ja, hoe selecteer je achttien clubs? Dan kan op twee manieren. Je kunt seizoen 2019/2020 nietig verklaren en doen alsof het nooit is gebeurd of je kunt de gemankeerde eindstand gebruiken om ADO en RKC te laten afzakken. Kun je zoiets maken op 75 procent van een competitie? Ja en nee. De verschillen zouden onderin best al eens gemaakt kunnen zijn. Maar of het juridisch stand houdt...

Dat is nu net het hele probleem. ADO heeft alvast een advocaat ingeschakeld om allerlei dure en ingewikkelde termen op televisie te slingeren. Beschouw het als een waarschuwing. Maar in de Keuken Kampioen Divisie gebeurt precies hetzelfde, want Cambuur en De Graafschap doen niets liever dan promoveren en menen hier ook aanspraak op te kunnen maken.

En dan is er ook nog periodewinnaar en nummer drie FC Volendam dat jurist Keje Molenaar binnen de gelederen heeft en voorstelt om een loting te organiseren... Ook NAC is in het bezit van een periodetitel. En hoe moet dat eventueel met compensatie?

Kortom, gedoe! Wie weet volgen er donderdag instructies vanaf de Uefa, dat al heeft aangegeven dat zoveel mogelijk moet worden beslist op basis van sportieve gronden. En dan ook graag nog objectief en transparant. Dat klinkt niet direct als: verklaar je competitie nietig, integendeel zelfs.

Als het goed is, volgt er vrijdag een voorstel vanuit de Zeister bossen. We wensen de KNVB veel wijsheid toe!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >