Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Fischer is frustraties de baas en droomt over terugkeer bij Ajax

Viktor Fischer. In veel was hij wat je een echte Ajacied zou noemen. Toch lukte het uiteindelijk niet in Amsterdam. Wat ging er nu precies mis in zijn kop? Wij spreken de inmiddels 25-jarige Deen vanuit hoofdstad Kopenhagen.

16 april 2020 - 13:22
Fischer-1200
Fischer leerde een les: frustraties maken een speler niet beter. © Pro Shots

Fischer woont en speelt sinds 2018 in Kopenhagen bij de lokale FC. Daar kreeg hij het plezier in voetballen terug, nadat hij in 2016 uit Amsterdam was gevlucht richting een onzeker avontuur bij Middlesbrough. Bij zijn huidige club speelde hij dit seizoen in alle competities al 34 wedstrijden.

Als jonge talentvolle aanvaller streek hij in 2011 bij Ajax neer. Hij kwam van Midtjylland en was na Christian Eriksen en Nicolai Boilesen de derde Deen in de selectie. “Zij speelden al in het eerste. Ik had nog genoeg tijd, maar wilde te snel. Ik legde mezelf te veel druk op. Als ik daar nu op terugkijk, was dat in al die jaren bij Ajax wel mijn probleem.”

En dat klopte, want zijn ongeduld leidde tot frustratie. “Gretigheid is mijn kracht, maar als voetballer ga ik daar nu, op mijn 25ste, pas goed mee om,” zo vertelt Fischer door de telefoon.

“Ik geef alles in de wedstrijd, maar na negentig minuten leg ik alles naast me neer. Bij Ajax bleef ik na een slechte wedstrijd te lang in teleurstelling hangen. Ik wilde elke dag en iedere training grotere stappen maken. Daarmee maakte ik het mezelf moeilijk. Dat kan gewoon niet. Zo snel gaat het niet. Als ik bij Ajax minder streng voor mezelf was geweest, had ik een betere voetballer kunnen worden.”

Uiteraard signaleerden zijn trainers de worsteling ook. Zowel Fred Grim (Ajax A1) als Frank de Boer bij de A-selectie bespraken hun zorg met de vleugelspeler. “Ik zag die gretigheid niet als iets slechts, maar juist als mijn kracht. Ik besefte niet dat ze me wilden helpen. Zij zagen al dat het later een probleem zou kunnen worden. Dat werd het ook,” zegt Fischer.

De les? Frustraties maken een speler niet beter. “Ik vertrok met een rotgevoel, maar dat kwam door mijn eigen persoonlijkheid. Ik had het gewoon helemaal gehad bij Ajax. Eigenlijk te gek natuurlijk. Vandaag de dag vraag je je af: hoe kan iemand het gehad hebben bij Ajax...?”

Fischer heeft duidelijk goed in de spiegel gekeken: “Mijn relatie met Frank de Boer was niet meer dezelfde. Amin Younes kreeg de voorkeur. Ik zag geen sportief perspectief. Ik sprak te veel en deed te weinig. Ik wilde elders mijn kwaliteiten laten zien. Ajax vond dat ook een goed idee. Een vertrek was op dat moment het beste voor alle partijen.”

Al met al kijkt Fischer met een fijn gevoel terug op zijn Ajaxperiode. Sterker, hij hoopt er ooit terug te keren, zo blijkt. “Zeker. Honderd procent. Het lijkt me prachtig ooit weer voor Ajax te spelen in de Johan Cruijff Arena. Of het realistisch is? Ik hoop het wel. Al is het nu vooral een droom. Ik moet hier niet te veel over praten en eerst op het veld weer goed presteren.”

Lees meer over Fischer in het nieuwe magazine Ajax Life. Daarin spreken we ook met Davy Klaassen over zijn toenmalige Deense maatje. Wil je ons magazine ook ontvangen? Sluit je aan!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >