Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dankbare Onana stelt klip en klaar dat het tijd is Ajax te verlaten

Veel dingen zijn onzeker in deze tijden van corona, maar één ding is wel volstrekt helder: Andre Onana vindt het tijd om een transfer te maken. De goalie beroept zich daarbij op een afspraak met de clubleiding.

29 april 2020 - 07:34
onana-12002
Heeft ook Onana zijn laatste wedstrijd voor Ajax al gespeeld? © Pro Shots

De 24-jarige keeper is duidelijk in zijn teksten, tegenover het Algemeen Dagblad. Het is tijd om te gaan. Zoals is afgesproken toen hij zijn contract vorig seizoen verlengde tot de zomer van 2022. De keeper zou dan nog zeker een jaar in Amsterdam blijven, zoals ook is gebeurd.

Daarbij is wel afgesproken dat Ajax vervolgens zou meewerken als in de zomer van 2020 een club op de stoep staat die Onana wil overnemen. Uiteraard tegen de juiste voorwaarden en tegen een marktconform transferbedrag. Het zijn precies de afspraken die Ajax ook maakte met Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech.

“Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel blij met Ajax en ben de club heel dankbaar”, stelt Onana in het AD. “Het waren vijf geweldige jaren hier. Maar nu is mijn tijd gekomen om een stap te maken. Die afspraak hebben we vorig jaar gemaakt. Ik weet nog niet wat er gaat gebeuren, maar mijn ambities en de afspraken zijn duidelijk.”

Ajax zal zich ongetwijfeld constructief opstellen, zoals is overeengekomen, maar het is wel even afwachten wat vandaag de dag een marktconform bedrag is, gezien de huidige coronacrisis. Alle clubs voelen de financiële gevolgen en de bomen reiken natuurlijk wel een stuk minder tot in de hemel op dat punt. Dat maakt dat eerder gemaakte afspraken wellicht vloeibaar worden.

Feit is ook dat Ajax bij een verkoop van zijn eerste keeper de markt op moet. Op dit moment staat er niemand binnen de club klaar om de voetbalschoenen en handschoenen van Onana te vullen. Het is interessant om te zien waar Ajax uitkomt in zijn zoektocht naar vervanging, al kan het bijna niet anders of die ontdekkingsreis is al lang en breed gestart.

Volgens Albert Botines, de zaakwaarnemer van Onana, heeft nog geen club een officieel offer bij Overmars neergelegd, maar dat zou niks zeggen over de interesse die er is voor zijn cliënt. “Er is veel beweging rondom Andre. Barcelona heeft nog geen officieel bod gedaan bij Ajax, maar hebben wel bij mij de verregaande interesse serieus kenbaar gemaakt,” stelt Botines, die aangeeft dat Barca niet de enige kaper op de kust is.

“Daarbij speelt de huidige situatie van Barcelona natuurlijk ook een rol,” vervolgt de zaakwaarnemer. “De club moet financieel concessies doen, dus hebben ook geopperd om huidige doelmannen van Barcelona in de deal te betrekken.’’ Zo zouden de Catalanen hebben voorgesteld om in ruil voor het overnemen van Onana drie spelers af te staan, onder wie de huidige reservekeeper Neto.

Het is afwachten wat er nu gebeurt. Ja, Ajax heeft Onana in het vooruitzicht gesteld mee te werken, maar tegen welke prijs? In hoeverre heeft de coronacrisis invloed op de hoogte van de biedingen die op tafel komen? Overmars zal zijn topkeeper ook niet voor een appel en een ei laten vertrekken.

Hoe stelt Onana zich op als de clubleiding hem in zo’n geval toch aan zijn contract zou houden. En ook: hoe kijken andere spelers daarnaar en welke invloed heeft dat dan weer op toekomstige contractonderhandelingen? Het was een beproefde tactiek van Ajax om spelers nog een jaartje langer binnenboord te houden, wetende dat de club daarna zou meedenken.

Hoe dan ook, Onana ligt sowieso nog tot de zomer van 2022 vast in Amsterdam en dus kan Overmars een zeer serieuze transfersom vragen. Het is alleen de vraag of er momenteel zulke bedragen kunnen worden voldaan.

Ajax zal op zoek moeten naar een vervanger, maar wie weet lukt het ook zomaar om Onana tóch te verleiden tot een jaartje extra, om – als de coronastofwolken zijn neergedaald – alsnog een grote klapper te maken.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >