Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Clubs willen pas echt stoppen als tv-geld Fox is veiliggesteld

Het dringende advies is om onderling anderhalve meter afstand te houden. Toch is het de clubs uit de eredivisie en overige 'stakeholders' gelukt om rollebollend met elkaar over straat te gaan. Het is ongekend hoeveel belangen er blijken te spelen in tijden dat de volksgezondheid onder druk staat.

03 april 2020 - 11:28
overmarsfoxstopcar
Het zijn interessante tijden, met een bijzondere rol voor Overmars. © Pro Shots

Marc Overmars is in de ogen van sommigen de grote boosdoener, ook al zijn ze het onderaan de streep met hem eens om de stekker uit de eredivisie te trekken. Maar als je het met iemand eens bent, kun je je altijd nog ergeren aan de toon, timing of het doorbreken van de zogenaamde eensgezindheid.

Hoe dan ook, Overmars durfde tenminste te zeggen waar het op staat en hij lijkt op die manier op z'n minst een stevige slinger aan het rad te hebben gegeven. Zo kan het bijna niet anders of de eredivisie wordt inderdaad gestopt, alleen wordt dat besluit niet vandaag of morgen officieel.

Dit heeft deels te maken met dreigementen geuit door de Uefa over het afpakken van Europese startbewijzen, al komen er uit de mond van vice-voorzitter Michele Uva alweer geruststellende woorden. Want wat niet gaat, kun je ook niet forceren. Dat idee.

Maar goed, terug naar de eredivisie. Het uitspelen van de competitie lijkt een utopie, maar er moet nog altijd veel geregeld worden. Hoewel je zou denken dat er tijd genoeg was om het een en ander in kaart te brengen, is dit de KNVB nog niet gelukt. Zo is er nog altijd geen financieel reddingsplan, al verklaarde Overmars zich bereid om namens Ajax een storting te doen.

Over stortingen gesproken... Er is de clubs veel – zo niet alles – aan gelegen om het contract met tv-boer Fox Sports na te leven. Dit naleven houdt in dat de clubs er alles aan doen om de competitie af te maken, zodat de uitkeringen van Fox gewoon overgemaakt blijven worden. Als niet zogenaamd alles op alles wordt gezet, biedt dit Fox wellicht een uitweg om zijn geld op zak te houden.

“De zendgemachtigde wil aan al zijn verplichtingen voldoen als het RIVM geen andere uitweg meer biedt dan stoppen: in dat geval is er technisch sprake van 'overmacht'. Maar wanneer clubs zélf beslissen te stoppen, ligt dat juridisch al een stuk gevoeliger,” lezen we in het Algemeen Dagblad.

“Ik zeg niets inhoudelijks over het contract tussen Fox en de eredivisie. Ik heb in de media gelezen dat Fox het laatste gedeelte van het televisiegeld sowieso zou overmaken, maar die mededeling is niet officieel vanuit Fox gecommuniceerd en dus niet voor onze rekening,” aldus Frank Rutten. De vice-voorzitter van Fox Sports Europa en Afrika vertelt dit tegenover De Telegraaf.

Het ontlopen van een juridisch mijnenveld heeft de absolute voorkeur van de achttien clubs, omdat de inkomsten al zwaar onder druk zijn komen te staan. De kans is zeer groot dat sponsoren moeten afhaken omdat het redden van het bedrijf prioriteit nummer één heeft en ook is de vraag of het nog lukt om business seats aan de man te brengen en skyboxen te vullen.

Kortom, de laatste termijn van de televisiegelden van seizoen 2019/2020 is hartstikke welkom. Om zelfs niet te reppen over van levensbelang. Maar dan moet er wel sprake zijn van overmacht. Pas wanneer blijkt dat er echt niet kan worden gevoetbald, zal iemand van Fox het internetbankieren opstarten om de laatste ongeveer 20 miljoen euro onder de clubs te verdelen.

Des te interessanter wordt nogmaals de bewering dat het Nederlandse voetbalseizoen officieel loopt tot 24 mei terwijl de voetballerij al tot minstens 1 juni in de ban is gedaan door politiek Den Haag. Wie weet moet het kabinet op voorspraak van het RIVM er dus nogmaals een klap op geven voordat alles en iedereen een beetje bij zijn positieven komt, maar goed.

Onderaan de streep komt alles vast op zijn pootjes terecht, maar de manier waarop komt niet bepaald in aanmerking voor de schoonheidsprijs...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >