Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Burgemeesters roepen op evenementen tot 1 september te schrappen

Schrap alle evenementen die deze zomer staan geprogrammeerd. Die oproep doen burgemeesters van verschillende grote steden aan het kabinet. Onder evenementen vallen ook voetbalduels. Premier Mark Rutte weet nog niet zeker of hij die duidelijkheid op korte termijn kan geven.

17 april 2020 - 16:36
oproepburgemeesterscar
Ooit wordt weer gevoetbald. Ooit. Ooit is nog ver weg. © Pro Shots

De eredivisie ligt al ruim een maand stil en wordt ook niet op korte termijn hervat. Desondanks leeft er bij de KNVB nog altijd een sprankje hoop dat de competitie kan worden afgemaakt, al zitten de topclubs en veel supporters er niet meer op te wachten om seizoen 2019/2020 af te maken.

Er moet echter een formele aanleiding zijn om de stekker eruit te trekken, onder meer om de Uefa te plezieren dat er echt alles aan is gedaan. Met andere woorden: het besluit moet het liefst hogerop worden genomen, waarna de KNVB met een gerust hart een punt achter het seizoen kan zetten.

Die oproep van de burgemeesters kan zo'n besluit in de hand werken, al is de voetbalbond op zijn beurt weer een van de ondertekenaars van een brief van NOC*NSF om uitzonderingen te maken voor topsporters en dus ook voetballers. Dit valt niet echt met elkaar te rijmen.

Kortom, alles gaat heen en weer. Plus op en neer. Burgemeesters hebben behoefte aan duidelijkheid en daarom is nu een oproep gedaan: zet een streep door alle evenementen tot 1 september of zelfs 1 oktober. Het advies is al aan de orde geweest in het overleg tussen de veiligheidsregio's en het kabinet, weet de NOS.

De precieze status van de oproep is onduidelijk, al komt die in grote lijnen overeen met de eerder uitgesproken woorden van de burgervader van Eindhoven. Die vond het allemaal maar gek dat er over voetballen werd gesproken, want dat gaat in zijn stad voorlopig echt niet gebeuren. Dit alles zorgde voor een stevige rel, waarbij iedereen weer eventjes zijn plasje wilde doen.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) bevestigde dat de oproep is geland in politiek Den Haag, maar de grote vraag is wat er mee gebeurt. Mark Rutte wilde op zijn beurt niet te veel in zijn kaarten laten kijken tijdens een regulier persmoment. De premier zaaide zelfs wat twijfel door niet te kunnen beloven dat er dinsdag al nieuwe richtlijnen worden uitgesproken.

Voetbal is tot op zekere hoogte natuurlijk ook slechts bijzaak tijdens de coronacrisis, maar het zou wel een keertje fijn zijn om duidelijkheid te scheppen. Die duidelijkheid kan ook komen vanuit de koker van de KNVB en zeker als de burgemeesters aangaven dat het 'm niet wordt, kan dit de trigger zijn om eindelijk eens tot actie over te gaan.

De betrokken burgemeesters roepen de KNVB zelfs op om plannen te maken voor volgend seizoen en 'coronaproof' voetbal. De start van 2020/2021 half augustus komt dus ook in het gedrang. Het kan haast niet anders of er wordt gestart in lege stadions, om maar iets te noemen. Helaas lijkt er geen andere optie, hoe verschrikkelijk lege tribunes ook zijn...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >