Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

SV Ajax: ‘Alsof een geliefde eenzijdig de relatie heeft uitgemaakt’

We zien Ajax tot zeker 1 september niet voetballen en dat is een bittere pil om te slikken, vindt ook Fabian Nagtzaam, directeur-bestuurder van Supportersvereniging Ajax. Trots is hij ook, op veel initiatieven van supporters.

23 april 2020 - 09:27
liefde-voor-ajax-1200
We zijn de belangrijkste bijzaak van het leven echt even kwijt... © De Brouwer

“Het was verstandig. Het bracht duidelijkheid, maar het voelt als een steen in de maag,” stelt Nagtzaam op de vraag van De Telegraaf hoe het voelt dat de stekker uit de eredivisie is getrokken. “Alsof een geliefde eenzijdig de relatie heeft uitgemaakt.”

Maar het was onvermijdelijk, vindt ook Nagtzaam. “We zitten al een week of vijf in een crisis die ongekend is. De gezondheid van onze supporters staat altijd voorop. Sinds het betaald voetbal stilstaat, betekent het voor ons dat we de belangrijkste bijzaak van ons leven kwijt zijn. Maar dat staat natuurlijk in de schaduw van alle mensen die zijn getroffen door het coronavirus.”

Supporters zijn echter creatief en dat doet Nagtzaam goed. “Je ziet allerlei initiatieven ontstaan. De F-side liet twee vliegtuigjes boven Amsterdam rondcirkelen, langs alle zorginstellingen met daarin de beste wensen en een hart. De Ultra’s hingen er spandoeken op om ze een hart onder de riem te steken. En er zijn supporters die op het tijdstip van Studio Sport ‘Three Little Birds’ gaan zingen uit het raam. Dat geeft kippenvel.”

“Het geeft ook binding met de club,” vervolgt hij. “We zijn gewend om eens in de twee weken op de tribune te zitten, terwijl we elkaar bijna niet kennen, behalve bij de club. Op dat moment maken we altijd een praatje met elkaar en drinken een biertje. Dat is de binding die we nu missen.”

En dat die binding er is blijkt eveneens uit een enquête van het Supporterscollectief Nederland. Daaruit blijkt dat een kleine 90 procent van de seizoenkaarthouders geen compensatie hoeft voor de wedstrijden die geschrapt zijn.

De zekerheid van nu geeft ook onzekerheid van straks. Hoe moet het nu verder richting het nieuwe seizoen? Nagtzaam: “Onzekerheid is nooit goed, want dan kun je geen beleid en plannen maken. Nu is het duidelijk. Niks voor 1 september. Nu moeten de clubs om tafel hoe dat op te lossen.”

“Arena-directeur Henk Markerink noemde het een niet te ontwarren knoop en dat is het ook,” aldus Nagtzaam. “Je zit met duizenden supporters in een stadion, mensen die tussendoor even naar het toilet moeten. Daar zijn op dit moment voor de anderhalvemetermaatschappij geen oplossingen voor. Ik had nooit gedacht dat we ooit zouden moeten nadenken over voetbal zonder supporters. Een verschrikking.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >