Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax is niet van plan spaarrekening te plunderen voor welzijn eredivisie

Moreel verplicht. Ja, ja. Normaal gesproken kan Ajax nooit iets goed doen en als er een wedstrijd wordt verplaatst vanwege een tof Europees avontuur schreeuwt iedereen moord en brand, maar nu wordt het handje opgehouden. Zo werkt het dus niet, klinkt het vanuit de Johan Cruijff Arena.

25 april 2020 - 09:02
spaartpotplunderencar
PEC liet zich niet van zijn beste kant zien zien ten opzichte van Ajax... © Pro Shots

Om te beginnen: Ajax is bereid om een storting te doen in een noodfonds en daarmee bij te dragen aan het overleven van de Nederlandse voetballerij als bedrijfstak, maar er zijn grenzen. Het houdt een keertje op en het gaat al helemaal niet gebeuren dat Ajax besluit om de spaarpot om te keren.

Ook Ajax wordt hard getroffen door de uitbraak van het coronavirus en de bijbehorende gevolgen. Het is nog maar de vraag of de club zich plaatst voor de Champions League en dus de lucratieve startpremie kan bijschrijven, terwijl voetballen zonder publiek ook in Amsterdam pijn doet.

Ondertussen stelt de KNVB dat Ajax net als andere Europese deelnemers 'moreel verplicht' is om een deel van zijn Europese inkomsten af te staan. Toch ligt het allemaal een stukje ingewikkelder dan één voor allen, allen voor één. 'Helemaal niets uit Amsterdam', wordt er volgens De Telegraaf gegrapt door de directeuren van Ajax.

Om de waarheid maar eventjes te doen indalen: ook de afgelopen twee seizoenen draaide Ajax een operationeel verlies. Iets simpeler uitgelegd: er moesten spelers worden verkocht om alsnog mooie jaarcijfers te schrijven en het eigen vermogen nog iets verder aan te vullen. En dat eigen vermogen is niet iets dat tevoorschijn komt bij het doen van een saldocheck. Nee, dat zit in spelers en stenen.

“Ajax weet bovendien nog goed hoeveel tegenwerking zij kregen bij de Veranderagenda, die uiteindelijk nooit gestalte kreeg,” vervolgt De Telegraaf. Het ging hierbij om het inkrimpen van de eredivisie en het verbod op kunstgras op het hoogste niveau. Beide voorstellen sneuvelden al snel, zoals altijd als er iets moet gebeuren in de eredivisie.

Ajax wijst erop dat PEC Zwolle er vorig jaar als de kippen bij was om protest aan te tekenen tegen het verplaatsen van het onderlinge potje, terwijl het nu aanspraak hoopt te maken op een uitkering. En ook het feit dat Ajax wel heel snel een mogelijke landstitel werd ontzegd, lijkt wat sporen na te laten.

Het komt in feite allemaal neer op de eerste wet van Toby Alderweireld: iedereen heeft een hekel aan Ajax, totdat er vanuit Amsterdam een keertje interesse wordt getoond. Dan komen ze desnoods op de fiets naar Amsterdam en staan ze vooraan om een contract te ondertekenen. Of, in dit geval: om het handje op te houden.

Zoals met zo'n beetje alles geldt momenteel: wordt vervolgd...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >