Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stoeltje 63: Onverschillig

Ik had graag uitgebreid over Ajax geschreven. Toen het zondagmiddag gonsde van de geruchten dat Ziyech weer mee zou doen, veranderden de perspectieven direct. Een ouderwetse Ajax - AZ-uitslag leek in de maak. Niet zo'n 8-1 als in de quiz in de rust werd genoemd. 1970, blijkt. Maar een reguliere 3-1 leek mogelijk.

02 maart 2020 - 09:44
stoeltjeaztoppercar
Onverschilligheid zorgde ook voor een zeer vroege uittocht. © De Brouwer

Helaas. Dan moet je net de Alkmaarders hebben. Die onderschat ik al vanaf mijn geboorte. Mijn jeugd ligt geografisch ergens tussen die van de gebroeders Mühren en de De Boertjes in. Iets te Oostelijk om echt het achterland van AZ te zijn.

Wel dichtbij genoeg om toch wat klasgenootjes gehad te hebben die beweerden voor die club te zijn. Met de aantekening dat ik de lagere school bezocht vlak na een Alkmaars landskampioenschap en een Europacupfinale.

Toch vergeet ik het bestaan van de club altijd een beetje. Zo heb ik ook de afwijking om mijn focus compleet te verliezen als het weerblokje begint, aan het eind van het achtuurjournaal. O ja, vandaag moet ik goed opletten, want morgen ben ik veel buiten. Om direct in slaap te vallen. Iets soortgelijks doet de Noord-Hollandse club met me. Haast los van de prestaties.

AZ was behoorlijk goed. Die twee – zonder VAR drie – goals, vertelden het hele verhaal. Ze konden Ajax eindeloos laten breien in en rond de zestien, met hun scherpte zouden er toch wel een paar in vallen.

AZ kon Ajax eindeloos laten breien in en rond de zestien, met hun scherpte zouden er toch wel een paar in vallen

Interessant om de ploeg waar ik het onverschilligst over ben een paar dagen te zien na Getafe, de ploeg die met stip Feyenoord in een klap van de troon stoot als de hatelijkste. Het negatief van AZ ergens.

Mijn probleem met AZ is misschien wel dat er helemaal van geen probleem sprake kan zijn. Ik heb er niets tegen en niets mee. Een dodelijke combi. Ik vrees ook dat de supporters het van zichzelf weten. Dat het overduidelijk is dat je iets tegen Ajax kunt hebben, is voor mij van jongs af aan een enorme aantrekkingskracht.

Die aardige mensen in het uitvak waren deze avond wat mij betreft ook meer dan welkom. Zeker bij zo’n oorwassing hoort vocale steun voor de ander erbij. Maar eerlijk gezegd is grotere irritatie dan ook welkom.

Aan FC Utrecht-supporters had ik me bijvoorbeeld veel meer gestoord. Dat is uiteindelijk lekkerder ook. Die waren veel meer los gegaan, dat weet ik zeker. Uiteraard besef ik ook wel dat ik nu nog minder objectief ben dan normaal. Onverschilliger dan AZ krijgt een tegenstander me nou eenmaal niet.

Dat ik dan uitgerekend na dit affiche haast niets over Ajax schrijf, kan geen goed teken zijn.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >