Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Fifa stelt voor contracten van spelers en trainers automatisch te verlengen

Het zijn niet alleen woelige, maar ook interessante tijden. Dingen die in beton lijken te zijn gegoten, moeten ineens in beweging komen om het seizoen uit te spelen. Als dit überhaupt mogelijk blijkt. De belangen zijn groot en onder druk lijken zaken vloeibaar te worden, zelfs bij de Fifa.

26 maart 2020 - 14:22
fifainterncar
Fifa probeert te helpen en situaties zoals met Ziyech op te lossen. © Pro Shots

Zoals je wellicht weet, wordt 30 juni regelmatig als uiterste dag genoemd waarop competities klaar moeten zijn. Dat klinkt heel plausibel omdat zo'n beetje alles op deze deadline is afgestemd, van de wereldwijde kalender tot en met de contracten van spelers en trainers.

Vanwege de pandemie met het coronavirus is ineens niets meer zeker, maar gemaakte afspraken en juridische overeenkomsten houden hier geen rekening mee. Omdat het om serieus geld gaat, moet er een oplossing worden gezocht. Anders wordt er niet uitbetaald of dreigen er zelfs claims.

De Premier League kan niet zonder de torenhoge tv-inkomsten en ook al weet niemand wat er verder rond de corona-uitbraak gebeurt en hoe lang die nog gaat duren, als het nodig is om het huidige seizoen uit te spelen in pakweg oktober dan moet dan maar. Alles voor de centjes.

De Fifa is op de hoogte van de belangen en om niet alles in het honderd te laten lopen, lijkt het geneigd clubs en competities te helpen. In een intern document van de wereldvoetbalbond staat dat wordt aanbevolen om de contracten van spelers en trainers desnoods automatisch te verlengen, zodat seizoen 2019/2020 'gewoon' kan worden uitgespeeld.

Persbureau Reuters heeft inzage gehad en op basis van die informatie een artikel geschreven. Het is de bedoeling om de deadline van de contracten op te rekken tot het moment waarop iedereen klaar is met het huidige seizoen en dan zien we daarna wel hoe het precies verder moet met de transfermarkt plus de start van de nieuwe voetbaljaargang, zo luidt het idee.

Er wordt op die manier ruimte gemaakt om competities niet langer afhankelijk te laten zijn van 30 juni, waardoor er meer tijd ontstaat om het seizoen uit te spelen. Ook spelen er op die manier geen complicaties meer, zoals Hakim Ziyech die zich per 1 juli al aan Chelsea heeft verbonden.

Als de plannen van de Fifa werkelijkheid worden, treedt Ziyech op een nader te bepalen moment in dienst bij zijn nieuwe club en kan Ajax met zijn spelmaker het seizoen uitspelen. Ook aflopende contracten, zoals die van Klaas Jan Huntelaar, worden in dit geval automatisch verlengd.

Er geldt nog een heleboel als, als, als en eerst moet het seizoen maar eens worden hervat. Of dit ook daadwerkelijk gebeurt, krijgen we wellicht komende dinsdag te horen als politiek Den Haag besluit wat er na 6 april precies staat te gebeuren.

Mocht blijken dat contracten automatisch worden verlengd competities af te maken, dan zijn we benieuwd of dit nog allerlei juridische procedures in gang zet. Maar goed, dit is de theorie en de praktijk volgt wel een keertje.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >