Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Eén van de scenario’s van de KNVB is het schrappen van wedstrijden

Een groot deel van het openbare leven en dus ook de voetbalcompetities zijn volledig stilgevallen door het coronavirus. De bedoeling is nog altijd om de eredivisie voor 30 juni af te ronden. Maar hoe dan? KNVB-voorzitter Just Spee ging iets dieper op de mogelijke scenario’s in.

23 maart 2020 - 07:18
schrappen-1200
Hoe gaat het verder in de eredivisie? Zo veel vragen... © Pro Shots

De bestuurder deed dit aan tafel bij de NOS en stelde dat ook voor de bond nog altijd veel onduidelijk is. Logisch ook, want niemand weet precies hoe lang alles gaat duren. Wel stelt Spee dat de KNVB werkt aan verschillende scenario’s. Dat was al bekend. Wel liet Spee zich wel iets uitgebreider uit over de opties. Zo kwam het mogelijk schrappen van wedstrijden ter sprake.

“Wij als bond benaderen het in stappen, want we hebben geen idee wat de situatie rondom het virus is. Wij hebben de wijsheid ook niet in pacht,” stelt Spee, die niet in een ‘als-dan-discussie’ terecht wil komen, maar wel vertelt over de mogelijke scenario’s die worden bedacht om te zorgen dat de competitie voor 30 juni klaar is.

Een essentiële datum, want na die het verstrijken ervan lopen spelerscontracten af. Denk maar aan Hakim Ziyech, die na die datum speler van Chelsea wordt. Ook de contracten van Ryan Babel, Bruno Varela en Klaas Jan Huntelaar lopen dan af.

Spee: “Het eerste scenario is: we spelen de competitie uit met publiek. Het scenario dat daarna komt, is uitspelen, maar een deel zonder publiek.” Het zijn de twee scenario’s die we eerder hoorden, maar waarvan het op dit moment vrij onvoorstelbaar is dat het eerste scenario nog serieus aan de orde komt.

Interessanter is het derde scenario dat Spee schetst: “Als ook dat niet lukt, kom je in een situatie dat je wedstrijden moet schrappen. Dat moet je dan intelligent doen, want dan verander je regels, terwijl het spel al bezig is. Dat zijn ingewikkelde vragen.”

Nou, dat zijn zeker ingewikkelde vragen. Er zijn in de eredivisie nog negen wedstrijden te spelen, terwijl de competitie sowieso tot 6 april stilligt en ook de spelers die nu niet trainen tijd nodig hebben om weer wedstrijdfit te worden. Er blijft dus niet meer zo veel tijd over om de hele handel uit te spelen en in te halen.

Een vierde scenario benoemde Spee niet zo specifiek, maar die luidt vermoedelijk dat het hele seizoen een soort van geschrapt wordt. Dat valt op te maken uit zijn woorden over de Italiaanse competitie. “Daar zeggen ze dat ze pas in oktober weer gaan voetballen. Als dat ook het scenario hier gaat worden, dan is het klaar.”

De Telegraaf stelt dat de KNVB dan een noodplan op de plank heeft liggen: géén kampioen, géén degradanten, maar wel twee clubs die promoveren vanuit de Keuken Kampioen Divisie. Dat zou betekenen dat de eredivisie volgend seizoen uit twintig clubs bestaat. Dit is echter wel het allerlaatste scenario dat wordt afgestoft.

Mocht dit doemscenario toch gebruikt worden, dan heeft dat logischerwijs gevolgen voor de ticketverdeling voor Europees voetbal. In dat geval geeft de huidige stand de doorslag. Ajax duikt dan dus de Champions League in. AZ speelt voorronde Champions League en Feyenoord, PSV en Willem II gaan de Europa League in. 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >