Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie weken ook voor Ajacieden maximale tijd om niet normaal te trainen

Het was de bedoeling om vandaag de klassieker te spelen. Zoals het vorige week de bedoeling was om Ajax - FC Twente af te werken. Maar niets van dat alles. De coronacrisis doet zich gelden, ook in de voetballerij. En dat heeft gevolgen. Steeds grotere gevolgen naarmate de klok verder tikt...

22 maart 2020 - 12:15
driewekengeentrainingcar
Na drie weken hebben voetballers langer nodig om weer fit te worden. © Ajax Images

Er zijn uiteraard andere prioriteiten dan een potje voetbal en het is volkomen logisch dat het seizoen is stilgelegd. Het is ook volkomen logisch dat we nog niet weten hoe het verder moet. Wordt dit jaar echt nog wel afgemaakt? Het blijft in ieder geval de bedoeling.

Of dit alles in de praktijk mogelijk is, zal moeten blijken. Je kunt er geen zinnig woord over zeggen. Maar je kunt best iets vertellen over de fitheid van spelers en de impact die het lamleggen van het normale leven heeft. Die impact is groot, zeker nu we het kritieke punt van drie weken naderen.

“Drie weken is gemiddeld wel de maximale tijd om niet je normale trainingen te volgen,” aldus Leo Echteld van sportmedisch centrum Fysiomed. Echteld behandelt ook diverse Ajacieden, onder wie nu David Neres, en doet zijn verhaal via de kanalen van de NOS. Hij legt uit hoe en wat.

“Als sporter doe je grofweg drie trainingsvormen: conditie-, kracht- en sportspecifieke trainingen. Het missen van sportspecifieke trainingen wordt wel funest. Naast de specifieke vaardigheden moet je bij teamsporten ook op elkaar zijn ingespeeld en traint een team op bepaalde tactieken.”

“Wanneer dit langer dan drie weken niet kan, zakken de vaardigheden en kwaliteit toch weg en dat luistert bij topsport heel nauw. Natuurlijk is het voor elke sporter anders hoe hij of zij daar lichamelijk op reageert, maar dit is wel de maximale grens.”

Uiteraard is kwaliteit nooit helemaal weg bij een getalenteerde sporter, maar na die genoemde tijd van drie weken is er een steeds langere periode nodig om weer in vorm te komen. Het idee is om die tijd in te ruimen mocht het seizoen hervat worden, maar zal dit genoeg zijn?

Echteld: “De stelregel luidt: als je als sporter één dag ziek bent en dus niet kunt trainen, heb je twee dagen nodig om dat weer in te halen. Dus reken maar uit als je meerdere dagen niet kunt trainen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >