Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag: ‘Als ik jeugd opstel, moeten aankopen spelen en andersom’

Erik ten Hag krijgt - net als elke andere trainer - nogal eens wat kritiek te verstouwen als het gaat om de keuzes die hij maakt. Hij krijgt veel van die kritiek mee, weet hoe het werkt, maar moet er ook wel een beetje om lachen.

10 februari 2020 - 15:59
alvarez-marin-1200
Zijn we te snel met het afschrijven van aankopen? © Ajax Images

Als trainer moet je een dikke huid hebben en al helemaal als je de oefenmeester bent van Ajax. Dan kijken vele ogen met je mee en iedereen weet precies wat er beter moet. Ten Hag gaf zondagavond bij Rondo eerlijk toe dat hij veel geluiden meekrijgt, waar andere trainers nog wel eens stoer roepen dat ze geen kranten lezen.

Aan tafel bij het praatprogramma krijgt de trainer de opmerking dat Edson Álvarez en Razvan Marin maar matig presteren en toch zo’n slordige 27,5 miljoen euro hebben gekost. Moeten ze dan niet spelen?

Ten Hag lacht om die suggestie. “Dat is mooi hè...? Als ik jeugd opstel, dan moeten de aankopen spelen. En als de aankopen spelen, dan moet de jeugd vaker spelen,” schetst de trainer, die de laatste weken de voorkeur gaf aan de Ryan Gravenberch en Carel Eiting ten opzichte van de buitenlandse aankopen.

Volgens Ten Hag is het ook niet zo vanzelfsprekend dat elke aankoop bij Ajax slaagt, al is het natuurlijk nog veel te vroeg om nu al te stellen dat Marin en Álvarez niet gaan slagen in Amsterdam.

“Ik weet gewoon: vijftig procent van de aankopen mislukt, bij elke club in de wereld,” stelt de Ajaxtrainer vervolgens, als de naam van Lisandro Magallán over tafel gaat. “Als er een paar slagen, dan moet je de handen vouwen. Zo zit het gewoon in elkaar. Het is niet zo makkelijk om een speler te halen. Soms heb je een voltreffer.”

Om dat laatste kracht bij te zetten wijst Ten Hag op Lisandro Martínez, de Argentijn die zich net zo gemakkelijk aanpaste als zijn landgenoot Nico Tagliafico. “Lisandro doet het buitengewoon goed. Ik geloof in alle spelers in de selectie, maar zeker bij Ajax moet je aangekochte spelers de tijd geven om te wennen aan de filosofie, want het gaat toch om een hele specifieke speelstijl.”

Ten Hag wil er maar mee zeggen dat geduld soms best een goed idee is. In de huidige selectie zijn David Neres en Andre Onana voorbeelden van spelers die eveneens aanpassingstijd nodig hadden, waaraan vervolgens werd getwijfeld om daarna alsnog door te groeien richting de status die ze nu inmiddels hebben.

Natuurlijk was er ook nog de discussie rondom Siem de Jong en er was nogal wat onbegrip over diens basisplaats in Groningen. Ten Hag: “Ik vond dat hij zijn kans moet krijgen. Dat had hij afgedwongen. Lag het aan Siem dat we in Groningen ongelukkig speelden? Nee. Het lag aan de opbouw. We kregen de ballen gewoon niet bij Siem. Zo veel deed hij niet verkeerd. Je kunt wel zeggen dat hij te weinig aan de bal is gekomen en dat hij daar meer aan had moeten doen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >