Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stoeltje 63: Onderhuids

Getafe deed me vorige week al denken aan die twee zusjes die ik afgelopen zomer in een speeltuin zag. De een gaf de ander de cursus 'Hoe krijg ik een ijsje van papa'.

28 februari 2020 - 10:21
stoeltjeonderhuidsajagetcar
Onana leek als enige nog een beetje zijn gemak te houden... © Pro Shots

“Als hij nee zegt, dan ga je huilen, steeds harder.” Vervolgens volgde de praktijk, iets verderop, waar de vader op een bankje zat. En warempel, na een potje nepjanken liepen vader en dochter naar de ijscokar waar het allemaal om te doen was.

Ik hoor mezelf ook geregeld tegen mijn kinderen dingen zeggen als 'niet zo zeuren, dan krijg je helemaal niets'. Maar zij weten net zo goed als ik en Getafe dat dit helemaal niet waar is. Zeker vorige week in Spanje kregen zij zowel de scheids als Ajax helemaal van de leg. Door overduidelijk toneel te spelen, wisten ze de regie helemaal in de hand te nemen.

In Amsterdam was het al wat minder. Vooral Onana was een inspiratie voor iedere opvoeder. Hij liet het gezuig, geduik en getijdrek niet onder zijn huid komen en wist zijn medespelers er ook heel gecontroleerd voor te behoeden. Met woorden en gebaren bleef hij er boven staan. Fantastisch om te zien.

Scheidsrechters in de Spaanse competitie zullen de avond voor ze een potje met Getafe moeten fluiten vast iets slechter slapen.

“Waarom woel je zo, schat?”
“Ik moet morgen die etterbakken van 3C lesgeven.”

Door overduidelijk toneel te spelen, wist Getafe de regie helemaal in de hand te nemen

Etterbakken die hun gedrag vaak veel te ver doorvoeren, want ze zijn slim genoeg om het zonder al dat onderhuidse slinkse gedoe te halen.

Want door die rare fratsen zou je haast vergeten dat Getafe een behoorlijk goede ploeg is. Dat bij een ingooi iemand opeens een bal uit zijn shirt tovert – om tijd te winnen – is al knap, maar sommige aanvallen waren nog veel beter. Om over de verdediging en die ballen op de lat nog maar te zwijgen.

Eerlijk gezegd vond ik het fascinerend om deze nare sluwigheden van dichtbij te zien. Alsof grote delen van hun trainingen bestaan uit het doorgronden van allerlei mazen in voetbalwetten. Acties bedenken die net geen geel opleveren. Ik denk eerlijk gezegd dat het tegen dit Ajax allemaal niet nodig was geweest.

De Amsterdamse ballenjongens en -meisjes waren hier overigens bijzonder goed op voorbereid. Zij probeerden het tempo er wel in te houden. Zij maakten duidelijk van welke voetbalcultuur zij het meest gediend waren. Om een ijsje hoef je namelijk heus niet altijd te zeuren. Op een zomerse dag hoef je het je vader soms niet eens te vragen.

Die geeft het je gewoon, omdat dat het leukste is. Ook niet helemaal waar, maar wel in de geest van mijn inspirator Onana.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >