Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Slechte teruggetrokken, lage voorzetten vallen op bij Ten Hag en VDBeek

Het aanvalsspel van Ajax dient normaal gesproken als voorbeeld van hoe het moet. Maar ook dit facet van het spel viel een beetje tegen tijdens het thuisduel met RKC Waalwijk. Er werd weliswaar met 3-0 gewonnen, maar met betere teruggetrokken, lage voorzetten had de score verder opgevoerd kunnen worden.

17 februari 2020 - 14:07
lagevoorzetrkccar
Donny had wel meer dan een enkele assist kunnen verzorgen. © Pro Shots

Waar we vroeger nog wel eens 'getrakteerd' werden op allerlei kansloze hoge voorzetten, is het spel van Ajax sinds de komst van Ten Hag een stuk moderner geworden en naar een hoger plan getild. De lage teruggetrokken voorzet – vaak gegeven vanuit de halfspaces – is met recht een ingrediënt voor succes.

Het is stukken gemakkelijker om pas een voorzet te geven nadat je eerst naar binnen bent gesneden en zo de aangesloten medespelers voor het uitkiezen hebt. Het bereiken van de achterlijn lukte ook tijdens Ajax - RKC nog best prima, maar het ging mis bij het uitzoeken van die medespeler.

“Wij houden niet van hoge ballen voor de pot gooien en kijken liever naar een lage voorzet. Die waren echter ondermaats, dat klopt. De ballen waren gewoon niet zuiver genoeg. Ik weet niet waar het aan lag, maar ik vind ook dat dit beter kon, ja,” aldus Van de Beek tegenover Ajax Life.

We besloten dezelfde vraag daarom maar eens voor te leggen aan Ten Hag, die even eerder tijdens zijn analyse uitlegde dat dingen ondanks de terugkeer van Daley Blind en Hakim Ziyech niet direct weer als vanouds zijn. Zelfs Blind en Ziyech moeten na hun absentie weer 'ingepast' worden.

“Die slechte teruggetrokken voorzetten hebben met overzicht te maken. Zoals je hebt opgemerkt, zijn we regelmatig in die situaties geweest. De veldbezetting was echter niet goed of het overzicht ontbrak,” luidt het antwoord Ten Hag aan Ajax Life.

Was dit het gevolg van in de war gebrachte automatismen? “Ook. Ik heb vele facetten gezien in ons spel waarbij net de finetuning ontbrak. Dan oogt het heel stroperig en krijg je net niet die kansrijke situaties die je wel van ons mag verwachten.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >