Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kuipers bestrijdt fout, maar heeft nu toch voorkeur voor strafschop

Het is een beetje lullig om na een tegenvallende topper in te zoomen op een dubieuze beslissing van een scheidsrechter. Maar wat als Ajax - PSV niet in 1-0 was geëindigd? Dan was er vast door een speler een fout gemaakt... En dan was een arbitrale dwaling van invloed geweest op het resultaat.

02 februari 2020 - 22:38
kuipersvarajapsvcar
Kuipers heeft wel een voorkeur, er is geen fout gemaakt. © Pro Shots

Nogmaals, voetballers maken tijdens een wedstrijd onwijs veel fouten. Denk aan een slechte pass of een gemiste kans, maar ook voetballers bedienen zich van analyses en beelden om herhaling van een fout tijdens een volgende wedstrijd te voorkomen.

De KNVB heeft de VAR geïntroduceerd om fouten van de arbitrage direct recht te zetten, maar dat is precies was er fout ging. Iedereen die Ajax een warm hart toedraagt, schreeuwde om een penalty nadat Sergiño Dest werd neergehaald door PSV'er Olivier Boscagli en met de kennis van nu vindt ook Björn Kuipers het een strafschop.

Of blijft het 'slechts' bij een voorkeur voor een strafschop? De arbiter was zo eerlijk om in de Johan Cruijff Arena een kort momentje voor de schrijvende pers vrij te maken en ook Ajax Life stelde enkele vragen.

Björn, dit was toch een strafschop?
“Er worden mij op deze manier woorden in de mond gelegd en dat gaan we niet doen. Maar ik heb wel een voorkeur voor een strafschop. Dat is iets anders dan dat het 100 procent zeker een penalty is, maar zeker op basis van de beelden die mij zijn getoond van achter het doel. Dan zie je dat een been wordt uitgestoken en de speler over het been gaat. Maar kijk je naar het beeld vanuit mij: dan zie je ook contact en niet zozeer dat dit plaatsvindt over het been, maar via een soort heupmoment.”

Moet je bij zo'n twijfelgeval dan niet naar de monitor worden geroepen?
“Je stelt nu een heel goede vraag: moet je bij twijfel naar de monitor? Nee. Nooit. Wij gaan alleen naar de monitor als er een duidelijke fout is gemaakt. Niet als er wordt getwijfeld.”

Ik snap heel goed dat er sprake kan zijn van verschillende perspectieven en dat het ene perspectief iets anders oplevert dan het andere. Maar eigenlijk zeg je toch dat hier een fout is gemaakt?
“Nee, ik zeg dat ik een voorkeur heb voor een strafschop.”

Maar dat is toch met de kennis van nu?
“We blijven in een twijfelgeval zitten. En dat op basis van twee camerastandpunten, namelijk voor en achter het doel. Maar gelukkig was dit helemaal geen moment dat de uitslag van een wedstrijd beïnvloedt. Dan hadden we het er nog dagenlang over gehad en ik ben uiteindelijk heel blij dat dit niet hoeft...”

Die discussie blijft nu waarschijnlijk beperkt tot de maandaguitzending van Voetbal International...
“Haha!”

En wat als je naar de kant was geroepen?
“Dan had ik een voorkeur voor een strafschop en had ik het moment geturnd tot een penalty. Maar ik vind dat VAR van dienst Bas Nijhuis (vaste gast bij VI, red.) het goed heeft gedaan. Hij zag twee beelden: één keertje zag hij een strafschop, één keertje was er twijfel waarbij hij wel een voorkeur had voor een penalty, maar niet vond dat er sprake was van een duidelijke fout.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >