Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gravenberch: ‘Soms heb ik een schop onder mijn kont nodig’

Voor Ryan Gravenberch is De Toekomst alweer bijna verleden tijd. De middenvelder heeft op zeventienjarige leeftijd aansluiting gevonden bij de A-selectie en kijkt vooruit naar de volgende stap: een basisplaats. “Ik ben onderweg, het zal met vallen en opstaan gaan.”

14 februari 2020 - 14:00
gravenberch-12001
Gravenberchs grootste valkuil is wellicht wel zijn ‘uber-relaxtheid’. © Ajax Images

Tussen zijn debuut voor Ajax (op 23 september 2018, tegen PSV) en zijn debuut in de basis (22 december 2019, tegen ADO Den Haag) zitten vijftien maanden. In die periode veranderde Gravenberch van een ongeleide tiener in een volwassen prof, zo zegt hij zelf in ons nieuwe magazine Ajax Life. En dan moet hij nog achttien worden.

Zijn grootste valkuil is misschien wel zijn ‘uber-relaxtheid’, soms zelfs op het slome af. Buiten het veld vooral, maar incidenteel ook nog daarbinnen. Zijn eigen vader, Ryan Gravenberch senior, typeerde zoonlief als ‘onnavolgbaar en extreem rustig’. Als een jongen met een gebruiksaanwijzing ook.

In de jeugd werd Ryan ooit aangewezen als aanvoerder, maar dat beviel niemand, daarvoor was hij te vergeetachtig. Gravenberch is iemand van ‘one thing at a time’, zegt hij zelf.

“Als ik aan tien dingen tegelijk moet denken, gaat het mis. Ik kies er bewust voor rustig te blijven, ik hou van een relaxte sfeer om me heen. Als voetballer kan me dat weleens opbreken, dat besef ik. Soms moet ik even wakker geschud worden, heb ik een schop onder mijn kont nodig. Dat is nog altijd een duidelijk verbeterpunt in mijn spel.”

De tiener stelt dat hij op dat punt al veel heeft geleerd de laatste vijftien maanden. “Maar dat relaxte haal je er niet zomaar uit, dat zit er nou eenmaal in. Ik heb het gevoel dat ik goed bezig ben. Ik maakte het voorbije jaar stappen, maar dat is nog niet genoeg. Er is meer voor nodig om een basisplaats te veroveren. Daar is nu nog geen sprake van. Althans, dat durf ik niet hardop te zeggen. Nog niet.”

Het hele interview met Gravenberch vind je in Ajax Life nummer 7. Deze valt vanaf vrijdag op de deurmat. Wil je het blad ook ontvangen? Sluit je dan aan bij SV Ajax.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >