Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie... Nee, vier dingen die je moet weten over Getafe - Ajax!

We wisten niets over Getafe en we zijn inmiddels beter op de hoogte, maar er blijven altijd zaken over waarvan je denkt: dat wist ik niet! Precies daarom zetten wij nog vier dingen op een rijtje om je op en top voor te bereiden op het treffen tussen de kleine Spaanse club en Ajax.

20 februari 2020 - 10:39
drievierdingengetafecar
Zie hier de vele vliegtuigen in het logo van Getafe. © Ajax Life

Vliegtuigen in het logo
Als je een blik werpt op het logo van Getafe kan het je niet ontgaan. Je spot een volledige formatie aan vliegtuigen. Dit geldt zowel voor het stadswapen als het logo van de club, want die zijn zo goed als gelijk aan elkaar. Hoe komt een voetbalclub aan een logo met vliegtuigen erop?

Het antwoord is eenvoudig: het voorstadje van Madrid heeft veel te danken aan de luchtvaart. Er is industrie in en rondom Getafe en de specialiteit betreft het maken van onderdelen voor vliegtuigen, met name voor Airbus. Airbus is een Europese samenwerking waarbij op verschillende plekken verschillende onderdelen worden gemaakt voordat het geheel een vliegtuig vormt.

Er is nabij Getafe ook een basis van de Spaanse luchtmacht gevestigd. Er zijn verspreid over Spanje natuurlijk meer van zulke bases, maar die in Getafe was de eerste en daarom wordt het stadje beschouwd als de bakermat van de Spaanse luchtvaart.

Overigens kondigde Airbus toevallig deze week een ronde van fikse betuigingen aan en staan ook werknemers in Getafe op het punt om hun baan te verliezen. Welke gevolgen dit heeft voor de vliegtuigen in het logo van stad en club zal moeten blijken...

Stadion vernoemd naar speler zonder duels in het eerste
Getafe speelt zijn thuisduels in het Coliseum Alfonso Pérez en hoewel het zelden vol zit, kunnen er toch 17.700 toeschouwers naar binnen. Het is best een leuk stadion en doet in de verte een beetje denken aan het oude Stade Vélodrome waarin 'Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp!' werd geschreeuwd tijdens het WK van 1998.

Maar die naam, wie is Alfonso Pérez? Nou, er zit best een verhaal aan vast. Pérez voetbalde in de jeugd van Getafe, maar haalde nooit het eerste elftal. Huh?! Desondanks is diezelfde Pérez een van de meest succesvolle atleten van het stadje. Pérez won met de olympische ploeg van Spanje een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 1992.

Ook Pep Guardiola en Luis Enrique maakten deel uit van die gouden selectie en waar zij grote carrières tegemoet gingen, bleef die van Pérez een beetje achter. Niet dat hij er niets van kon, hoor, begrijp ons niet verkeerd. Real Madrid nam hem al op jonge leeftijd over van Getafe, waarna La Liga werd gewonnen en hij zijn hoogtijdagen beleefde bij Real Betis Sevilla. Pérez diende ook FC Barcelona en 38 keer de Spaanse hoofdmacht. Voorwaar niet slecht, maar toch...

Ter vergelijking, uiteraard met een knipoog: het komt er een beetje op neer alsof Ajax in de Tarik Oulida Arena zou voetballen.

Trainer fan van Romeinse rijk
José Bordalás is de trainer van Getafe. Hij nam de club over toen het in degradatienood verkeerde. Het betrof hier niet de onderste regionen van de Primera Divisíon, maar die van de Spaanse Keuken Kampioen Divisie. Dat was in september 2016. De rest is geschiedenis, zeg je dan. Bordalás turnde zijn ploeg om tot een vechtmachine en beklom op die manier gestaag de ladder van het Spaanse voetbal.

Je weet misschien al dingen over het spelletje van Getafe en een profiel over Bordalás kun je via deze link lezen, maar één dingetje lichten we er toch graag uit: de beste man is groot fan van het Romeinse rijk, dat op een geven moment bestond uit alle landen rondom de Middellandse Zee. De opmars van Getafe valt wel een beetje te vergelijken met de uitbreiding van het rijk.

“Uit het niets verscheen het machtigste rijk op aarde. De macht van dit rijk en de veroveringen die zijn gedaan, hebben hun stempel gedrukt op de hele wereld. Dit rijk bracht de beste architecten en de meest wijze leraren voort,” aldus Bordalás. “Als ik vrij ben, ga ik altijd naar Rome om het rijk beter te leren kennen. Het is zo veelzijdig!”

Spelers Getafe in totaal 28 keer gedegradeerd
De selectie van Getafe bestaat in feite uit afdankertjes van andere clubs. Afdankertjes soms zelfs die op het punt stonden om voor een maatschappelijke loopbaan te kiezen. De voorhoede bestaande uit Jaime Mata (31), Jorge Molina (37) en Angel Rodriquez (32) kostte precies nul euro, terwijl Molina nu net zo goed leraar had kunnen zijn en Mata douanier. Dit seizoen is het trio goed voor 22 van de 35 doelpunten van Getafe.

Maar er is meer, die afdankertjes speelden stuk voor stuk voor kleine clubjes. We hebben het hier niet over afdankertjes van Barcelona en Real. Zo kan het gebeuren dat de erelijst van de spelers van Getafe bijzonder kort is, maar dat ze wel andere bijzondere 'wapenfeiten' achter hun naam hebben staan. Als je gaat turven, kom je in totaal tot 28 degradaties uit hoogste competities!

Het voelt een beetje alsof Ajax donderdag aantreedt tegen De Graafschap of FC Volendam, maar vergis je niet: Getafe kan het de Ajacieden wel eens erg moeilijk gaan maken. Ze zijn sowieso gehard!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >