Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over FC Utrecht – Ajax

Ajax reist zondagochtend af naar Utrecht voor de altijd lastige uitwedstrijd tegen de plaatselijke FC. De Amsterdammers zijn al drie seizoenen op rij ongeslagen in De Galgenwaard, maar van eenvoudige potjes is nooit sprake. Hoog tijd om ter voorbereiding op de wedstrijd nog drie belangrijke dingen in je oren te knopen!

08 februari 2020 - 11:50
Copyright-ProShots-2708736
Tadic schoot Ajax vorig seizoen vanaf elf meter naar een overwinning (3-1). © Pro Shots

Angstgegner?
We weten op voorhand al dat uitwedstrijden tegen FC Utrecht altijd lastig zijn. De club uit de Domstad geeft altijd nét even iets extra’s als de Ajacieden op bezoek komen. Toch zou je op basis van de laatste drie seizoenen niet zeggen dat Utrecht een angstgegner is voor Ajax. De Amsterdammers zijn namelijk al drie jaar op rij ongeslagen in De Galgenwaard (2x winst en 1x gelijk). 

Ondanks de prima einduitslagen van de laatste drie seizoenen, mag je Utrecht echt wel als angstgegner beschouwen. De Domstedelingen pakten deze eeuw al vijftig punten tegen Ajax in de eredivisie. Alleen PSV presteerde gedurende deze periode beter tegen de Ajacieden. De Galgenwaard is dan ook het stadion op vreemde bodem waarin Ajax deze eeuw het vaakst verloor, namelijk tien keer. Deze plek wordt gedeeld met het Phillips Stadion.

Gustafson neemt overpresterend Utrecht bij de hand
Utrecht vond dit seizoen 41 keer het net in de eredivisie. Dat is op zich niks geks, maar wel interessant als je het naast de Expected Goals-waarde van de club neerlegt. Dit is een statistische maat voor het verwachte aantal goals van een speler of ploeg. Utrecht noteerde tot nu toe een xG-waarde van 37,2, wat dus een verschil van 3,8 is met het aantal doelpunten dat de Domstedelingen maakten. Utrecht is daarmee de meest overpresterende ploeg in de eredivisie.

Bij de tegenstander van zondagmiddag loopt ook de meest waardevolle eredivisiespeler van dit kalenderjaar rond. Simon Gustafson was in 2020 bij vier van de acht Utrecht-goals direct betrokken, waarbij hij zelf tweemaal scoorde en hetzelfde aantal keer een medespeler bediende. Dusan Tadic staat overigens nog steeds bovenaan wat betreft meest waardevolle eredivisiespeler van het gehele seizoen.

Altijd beladen
Over het algemeen geven eredivisieploegen altijd iets extra’s als Ajax op bezoek komt, maar bij Utrecht worden er zelfs twee of drie tandjes bijgezet. Het duel tegen de hoofdstedelingen wordt in de Domstad dan ook als wedstrijd van het jaar bestempeld. Utrecht-trainer John van den Brom verbaast zich over de rivaliteit en mentaliteit van zijn spelers zodra de wedstrijd tegen Ajax in beeld komt.

“Uit het verleden weet ik wel dat het altijd beladen wedstrijden zijn, die diep zitten. Soms verrast het me wel dat spelers zich wat anders gedragen richting zo’n wedstrijd. Waarom is dat? Omdat het Ajax is? Maar waarom ben je dan anders? Ik kan me erover verbazen. Ik vind namelijk dat je dat altijd moet hebben als speler,” aldus Van den Brom tegenover het Algemeen Dagblad.

De trainer verwacht dat zijn ploeg erop gebrand is om te winnen, maar hoopt daarbij niet dat zijn spelers over de schreef gaan. “We moeten niet als een kip zonder kop gaan rennen en vliegen. We moeten bij ons idee en plan blijven hoe we Ajax willen bestrijden. Wat dat betreft hebben we een goed voorbeeld gehad bij FC Groningen – Ajax (2-1), dat was ook een gekkenhuis,” sluit de oefenmeester af.

FC Utrecht en Ajax trappen zondagmiddag om 12.15 uur af in De Galgenwaard.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >