Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax – AZ

We zetten een streep onder het tweeluik met Getafe en richten onze blik op de topper tussen Ajax en AZ. De ploeg uit Alkmaar komt zondagavond als nummer twee richting de Johan Cruijff Arena en het verschil bedraagt maar drie punten. We hoeven niemand uit te leggen dat het belang van deze wedstrijd groot is, maar we serveren wel graag drie dingen uit die je moet weten over deze spannende confrontatie.

29 februari 2020 - 13:14
Copyright-ProShots-2530180
Vorig seizoen won Ajax in eigen huis overtuigend van AZ (5-0). © Pro Shots

AZ gaat voor drie op een rij
De afgelopen vijf jaar lukte het AZ maar niet om in competitieverband te winnen bij Ajax, Feyenoord en PSV. Er rustte een soort vloek op de Alkmaarders, want zelfs een gelijkspel op bezoek bij de traditionele top drie zat er in deze periode niet in. Dit seizoen is echter alles anders voor de huidige nummer twee van de eredivisie, want er werd zowel in Eindhoven als in Rotterdam overtuigend gewonnen.

Er lonkt zondagavond dus een mooie prestatie voor AZ, want als de Alkmaarders op bezoek bij Ajax weten te winnen, is het voor de tweede keer in de clubgeschiedenis dat alle uitduels met de traditionele top drie in een zege worden omgezet. AZ presteerde dit voor het laatst in 1980/1981 en veroverde dat seizoen dan ook de landstitel.

De onderlinge resultaten in de Johan Cruijff Arena spreken echter wel in het voordeel van Ajax. De Alkmaarders wisten slechts twee competitieduels in Amsterdam te winnen, terwijl de Ajacieden al 33 keer in eigen huis een driepunter scoorden tegen AZ. De topper – die in het verleden lang niet altijd als topper werd gezien – eindigde zes keer in een gelijkspel. Maar zoals gezegd, dit seizoen is alles anders.

Ajax heeft als koploper vaak moeite tegen nummer twee
Zoals bekend begint Ajax als koploper aan speelronde 25 en neemt de ploeg het op tegen de huidige nummer twee van de eredivisie. In het verleden bleek dat vaak geen goede combinatie, want liefst tien van de laatste dertien competitiewedstrijden die Ajax als koploper speelde tegen de runner-up leden tot puntverlies.

In deze dertien onderlinge eredivisieduels werd er zes keer gelijkgespeeld en vier keer verloren van de nummer twee. Eerder dit seizoen nam Ajax het als koploper in Eindhoven op tegen de toenmalige nummer twee PSV (1-1) en vlak voor de winterstop verloor Ajax als lijstaanvoerder in Alkmaar tegen runner-up AZ (1-0).

Best presterende thuisploeg vs. uitploeg
De confrontatie van zondagavond gaat niet alleen tussen de nummer één en twee van de eredivisie, maar ook tussen de best presterende thuisploeg (Ajax) en best presterende uitploeg (AZ) van de competitie. De mannen van Erik ten Hag wonnen dit seizoen al elf eredivisieduels in eigen huis, terwijl de Alkmaarders dat negen keer deden.

Buitenshuis is AZ echter weer succesvoller dan Ajax. De ploeg van Arne Slot won dit competitieseizoen zeven keer op vreemde bodem. De regerend landskampioen deed dit zes keer. De twee clubs ontlopen elkaar zowel tijdens uit- als thuiswedstrijden niet veel en dus wordt het interessant om te zien wie er uiteindelijk aan het langste eind trekt.

Ajax en AZ trappen zondagavond om 20.00 uur af in de Johan Cruijff Arena.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >