Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Buitenspelregel gaat mogelijk al spoedig op de schop

Er worden vaker plannen gemaakt om spelregels binnen het voetbal te veranderen, maar er staat nu iets groots op stapel. We hebben het over de buitenspelregel. Arsène Wenger heeft een plan om de boel te veranderen, waardoor langer sprake is van 'gelijke hoogte' en meer doelpunten worden goedgekeurd.

19 februari 2020 - 09:48
wengerregelcar
Op basis van Wengers voorstel was er thuis tegen Chelsea geen VAR nodig... © Pro Shots

Wenger doet dingen bij de Fifa op het gebied van spelregels die Marco van Basten voorheen deed, maar het lijkt erop dat de voormalig trainer van Arsenal meer voor elkaar krijgt dan 'San Marco'. Spelregelcommissie Ifab buigt zich binnenkort over het idee en lijkt geneigd om voor te stemmen.

Als de regelverandering wordt overgenomen, wordt tijdens EK 2020 al gevoetbald volgens nieuwe regels op het vlak van buitenspel. Het gebeurt wel vaker dat er voor toernooien nieuwe regelgeving wordt geïntroduceerd, zoals rood voor tackles van achteren (1998) en de nieuwe aftrap (2016).

En nu is dus de buitenspelregel aan de beurt, als het aan Wenger ligt. En niet alleen als het aan de Fransman ligt trouwens, want velen worden er helemaal gek van dat je op basis van neus of oksel buitenspel kunt worden gegeven. Het plan van Wenger is daarom simpel: draai de boel om.

Als je de regel omdraait, sta je niet langer buitenspel als je neus, oksel of voet vlak voor die van de verdediger staat, maar sta je geen buitenspel zolang een lichaamsdeel waarmee je mag scoren achter of zelfs op gelijke hoogte is met de laatste lijn van de verdediging. Dit alles wordt al wel tot de 'daglichtregel' gedoopt. Zie je geen streepje licht tussen aanvaller en verdediger? Geen buitenspel!

Als de regel van Wenger wordt geïntroduceerd, verhuist het voordeel van de verdediger naar de aanvaller waarmee aanvallend voetbal weer wordt beloond. Er is al becijferd dat de Wenger-regel dit seizoen tot een doelpuntje of tien extra had geleid in de Premier League. Vooral in Engeland worden supporters helemaal gek van de VAR omdat het letterlijk kan gebeuren dat een treffer op drie millimeter marge wordt afgekeurd.

Natuurlijk blijft er altijd een grens en kan ook introductie van de Wenger-regel tot op de millimeter ophef veroorzaken, maar het verschil of je iets naar boven of beneden afrondt is vrij significant. En denk eens terug aan de treffer van Quincy Promes in de thuiswedstrijd tegen Chelsea (0-1). Die had dan gewoon geteld. Sowieso. Of het beeld nu op het goede moment was bevroren of niet, doelpunt! Daar kan op zich niemand tegen zijn.

“Ik denk dat het een goed idee is om deze verandering van buitenspel snel door te voeren,” aldus Wenger in een reactie tegenover Britse media. “Er ligt ruimte om de regel te verbeteren, want het is overdreven om buitenspel te worden gegeven als je net je voet uitsteekt. Laten we het omdraaien: je staat niet langer buitenspel als een lichaamsdeel op gelijke hoogte is met de laatste verdediger, zelfs niet als een arm, been of schouder voorbij de verdediging is.”

De Fifa is van plan om het voorstel van Wenger 29 februari in te brengen tijdens een vergadering van de Ifab. Als de nieuwe regel steun krijgt en door de stropdassen wordt aangenomen – zonder testmoment – gelden de nieuwe regels voor buitenspel per 1 juni, kort voor de start van het EK dus.

Dat testmoment is wel een dingetje, want bekijk onderstaande tweet eens. Levert dit echt een geldig doelpunt op of volgen er nog aanvullende voorwaarden? En lukt het om die ook zo snel op te stellen, hoe moeten grensrechters handelen? Vragen, vragen...

Overigens heeft Wenger ook ideeën om de communicatie rondom VAR-momenten te verbeteren of zelfs direct te openbaren zoals we in het rugby en hockey kennen, maar dit lijkt meer tijd nodig te hebben.

https://twitter.com/GreenRapson/status/1230043980848664576

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >