Ajax verstevigt koppositie via winst op RKC en dit viel zoal op

Ajax heeft de voorsprong op naaste titelbelager AZ vergroot tot zes punten na een 3-0-zege op hekkensluiter RKC. Dusan Tadic, Lassina Traoré en Klaas Jan Huntelaar scoorden.

16 februari 2020 - 16:26
verslag1920ajarkccar
Tadic jaagde de bal vanaf de stip wel heel lekker in de kruising. © Pro Shots

Schaaltje voor Ziyech
Erik ten Hag had zijn formatie op slechts een positie gewijzigd ten opzichte van het bekerduel tegen Vitesse in Arnhem. Hakim Ziyech keerde terug in het elftal ten koste van Ryan Gravenberch. De Marokkaan, die na de zomer voor Chelsea uitkomt en aan zijn laatste maanden als Ajacied bezig is, kreeg voor de aftrap uit handen van Marc Overmars een schaal ter ere van zijn 150ste wedstrijd in Ajax 1.

Tadic opent vanaf de stip
Het openingskwartier was weinig sprankelend. Ajax had het meest de bal, maar RKC stond goed georganiseerd. Grote kansen bleven uit. Het eerste goede moment van doorjagen, leverde meteen een doelpunt op. Donny van de Beek ontfutselde Juriën Gaari de bal en dribbelde het strafschopgebied in.

Daar stuitte hij op het uitgestoken been van Hans Mulder en scheidsrechter Dennis Higler zag er een strafschop in. Captain Dusan Tadic wist wel raad met dit buitenkansje en schoot de bal overtuigend in de rechterbovenhoek, waardoor Ajax met het oog op Getafe-uit alsnog de gewenste snelle openingstreffer te pakken had.

Ajax verzuimt afstand te nemen
Ajax speelde zich daarna beter in de wedstrijd en creëerde gaandeweg steeds meer kansen. Lassina Traoré kreeg als spits niet de gemakkelijkste mogelijkheden maar was drie keer wel heel dichtbij na bekeken passes van Ziyech. De Burkinees had echter de pech dat er steeds een been of anders wel arm van doelman Vaessen tussen zat.

Applaus voor Blind
Erik ten Hag stuurde Daley Blind in de 34ste minuut naar de zijlijn om aan zijn warming-up te beginnen. Net als eerder in de week in Arnhem leverde dat de routinier een hartverwarmend applaus op. Blind kon de publieke liefkozing ook wel waarderen, getuige met een wederzijds applaus.

Onana staat z’n mannetje
Nee, veel kreeg Andre Onana in de eerste helft niet te doen. De doelman, geschorst voor Getafe-uit, kent dit soort wedstrijden als geen ander. Voetballen tegen een mindere opponent, weinig te doen krijgen maar er wel staan bij spaarzame kansen van de tegenpartij. Zo ook in de 37ste minuut. RKC-aanvaller Sylla Sow dacht de gelijkmaker te scoren, maar stuitte op de alerte Kameroener die zich voor de bal wierp.

Nico is scherp
In een tamelijk vlakke eerste bedrijf viel Nico Tagliafico op met enkele vlijmscherpe tackles (op de bal). De linksback opereerde een paar keer op het randje van het toelaatbare. Zoals we hem kennen dus. De Argentijn doet niets half en gaat altijd voluit. Het leverde hem geen gele kaart op, maar wel drie reprimandes van Higler.

Blind vervangt Ziyech
Zowel Daley Blind als Hakim Ziyech waren nog niet in staat een hele wedstrijd te spelen. Dus besloot de technische staf om beiden 45 minuten te laten maken. Met de terugkeer van Blind in het centrum, schoof Lisandro Martínez door naar het middenveld, die de bal in de opbouw geregeld kwam ophalen.

Ajax dicteert
De bevrijdende tweede treffer viel al snel na rust en opnieuw stond Van de Beek aan de basis. De middenvelder legde de bal breed en Traoré bleef daarbij goed achter de bal en kon eenvoudig zijn tweede competitietreffer van het seizoen binnenschuiven. Dat was ook zo’n beetje de laatste gevaarlijke actie van de Burkinees. Ten Hag wisselde hem na een klein uur spelen voor Klaas Jan Huntelaar.

VAR voor Martínez
Ajax drong na de ruimere marge nog wel een paar keer aan. Met name Huntelaar was twee keer dichtbij een treffer. RKC kwam amper nog van de eigen helft. De spaarzame keer dat dit gebeurde, kon Martínez ternauwernood ingrijpen. De Argentijn ging naar de grond in een duel met de snelle Bilate, maar speelde in zijn tackle overduidelijk de bal. Dat vond Higler ook, maar de VAR ging wel even kijken (ontnemen scoringskans, mogelijk rode kaart). Om binnen een paar seconden hetzelfde te concluderen.

Zwak slot, volle buit
Na de derde wissel aan Ajaxzijde (Ekkelenkamp voor Van de Beek) wilde Ajax de wedstrijd vooral rustig uitspelen. RKC kreeg daardoor wat meer ruimte om de aanval te zoeken en was nog dichtbij de 2-1. Richard van der Venne mocht de hoek uitkiezen maar raakte de bal volledig verkeerd.
Het slotakkoord was toch voor de Ajacieden. Tagliafico ontving de bal op randje buitenspel en gaf vervolgens mooi voor op Huntelaar die zo alsnog zijn felbegeerde doelpuntje kon meepikken. Niet veel later dacht de spits zijn tweede van de middag te maken, maar zag die terecht worden afgekeurd vanwege buitenspel.