Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag wijt puntenverlies aan gebrekkige eerste omschakeling

Ajax zou Ajax niet zijn als het onverwachts alsnog een tegenvaller incasseert. Een tegenvaller die het aan zichzelf heeft te wijten, want je mag tegen Willem II niet op 1-1 blijven steken. Erik ten Hag weet waarom dit gebeurde: geen scherpte, gebrek aan frisheid en een slechte eerste omschakeling.

24 december 2020 - 08:55
Hagomschakelingcar
Ajax speelde twintig minuten aardig. Dat is helaas te weinig. © Pro Shots

Antony zette Ajax al na vier minuten op voorsprong en toen gingen we er eens goed voor zitten. Lekker, met drie punten voorsprong de winterstop in en dan hadden we toch kunnen spreken van een heel aardige eerste seizoenshelft. Maar nee, Ajax vergat door te drukken. En nu overheerst chagrijn.

Want zo gaat het ook met Ajacieden. Als je wint, ben je de beste. Als je verliest, deugt er niets van. De waarheid zal er wel ergens tussenin liggen, toch? Begin 2021 volgen meer antwoorden als de ene na de andere topper op het toch al drukke programma staat.

“Laat ik beginnen met opmerken dat we de kansen moeten benutten. En ten tweede omschakelen. De eerste omschakeling voorin was niet optimaal, waardoor we Willem II een paar keer lieten ontsnappen. Dan zie je ze in de wedstrijd groeien, omdat wij dat toelaten...,” aldus Ten Hag tegenover onder meer Ajax Life.

“We zagen momenten om te versnellen, maar het ging vooral om de omschakeling. Als je gelijk alert bent, blijf je op de helft van de tegenstander en hou je het tempo hoog. Dan breekt een ploeg vanzelf. Als je toelaat dat ze kunnen counteren, kost het je zelf veel kracht. De omschakeling na de eerste fase was ik absoluut niet tevreden over.”

Het viel ons op dat de trainer al in de eerste helft druk was met coachen van diezelfde Antony. De rechtsvoor was ook in verdedigend opzicht zeer actief en onderschepte met een tackle zelfs de bal bij een gevaarlijke uitbraak van de Tilburgers, maar stond blijkbaar niet helemaal goed opgesteld.

“Het lag niet aan één specifieke speler. En ook niet aan twee jongens. Maar ja, goed... We waren met name op onze rechterkant niet altijd even alert. We waren te laat op de mensen en in het van elkaar overpakken, in de communicatie. Er ging het één en ander niet goed.”

En zo slikte Ajax na het verlies tegen FC Twente (1-2), de uitschakeling in de Champions League en nu de remise tegen Willem II (1-1) opnieuw in teleurstelling. Decemberbibbers. Net als vroeger. “Dit was onnodig. Omdat je goed start. De eerste twintig minuten waren prima en we kregen kansen op de 0-2, maar lieten Willem II in de wedstrijd komen.”

Het gekke is dat Ajax na het incasseren van de gelijkmaker weer kon opschakelen, wat ook nogal doet vermoeden dat er iets in de koppies niet helemaal lekker zat. Ten Hag erkent dit. “Ik wijt dit niet aan het tactische, vooral het mentale. Uiteindelijk worden spelers toch moe. In hun hoofd. De eerste omschakeling is ook in het hoofd.”

“Dan krijg je ook het bekende woord scherpte,” vervolgt de trainer. “En in de eindfase maakten we ook niet altijd de juiste keuzes. Er waren betere keuzes mogelijk en dan krijg je ook nog meer of betere kansen om die tweede treffer te maken. Dat heeft vooral te maken met frisheid, denk ik.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >